Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo väčšine krajov sa počet zatvorených škôl znížil, tvrdí ministersvo

Na snímke základná škola na Limbovej ulici v Žiline, ktorá je počas štrajku v obmedzenom režime Foto: TASR - Erika Ďurčová

Z dôvodu štrajku je dnes zatvorených 151 škôl, uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Bratislava 26. januára (TASR) – Počet škôl, ktoré dnes z dôvodu štrajku učiteľov zostali zatvorené oproti pondelku (25.1.), poklesol. Kým v prvý pracovný deň bolo zatvorených 179 škôl, dnes je to 151, čo predstavuje 2,25 percenta. Informuje o tom ministerstvo školstva. Údaje zaslali rezortu okresné úrady k 11.00 h, v priebehu dňa ich budú aktualizovať.

"Vo väčšine krajov sa počet zatvorených škôl znížil. Napríklad v Banskobystrickom klesol o šesť," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Dramaticky sa podľa jej slov situácia zmenila aj v Trnavskom kraji, kde v pondelok bolo zatvorených 27 škôl, dnes sa neučí iba na 14. Situácia sa zmenila v Bratislavskom kraji, kde bolo zatvorených 43 škôl a dnes je to 52. Viac škôl je zatvorených aj v Trenčianskom kraji, kde ich počet stúpol o dve na deväť. V Nitrianskom kraji je zatvorených 30 škôl, v Žilinskom 17, v Prešovskom tri a v Košickom šesť. Na Slovensku je celkovo 6724 škôl a školských zariadení.

Do štrajku je po 12.00 h zapojených 784 škôl. Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) dnes informovala, že zavretých je približne polovica zapojených škôl. Rozdiel medzi jej informáciami a z ministerstva školstva si vysvetľuje tým, že nie všetky školy poskytli úradom informácie o tom, že sú zatvorené.

ISU hovorí, že číslo zatvorených škôl je vyššie. Dnes o 20.29 h bolo podľa webu ISU do štrajku zapojených takmer 12.000 učiteľov z vyše 820 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

PREMIÉR: Pozeráme sa učiteľom priamo do očí, žiadame ich o pochopenie

Vláda SR sa pozerá učiteľom priamo do očí. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na štrajk časti učiteľov s tým, že v rokoch 2012 až 2016 boli zvýšené platy učiteľov o 22 percent, čo je najviac vo verejnej správe.

"Žiadnej profesii vo verejnej správe neboli tak zvýšené platy v tomto období ako učiteľom. Ak k tomu prirátame 26 percent počas vlády 2006 až 2010, naše dve vlády zvýšili platy učiteľov o takmer 50 percent. Za vlády Ivety Radičovej bolo nulové zvýšenie, dôveryhodnosť je jasne na našej strane," povedal Fico. Učiteľov premiér požiadal o pochopenie, lebo na Slovensku sú podľa jeho slov aj ďalší ľudia, ktorí majú svoje požiadavky a nároky, a sú tu projekty, na ktoré musí štát vynakladať peniaze. Fico však sľúbil, že ak bude Smer-SD súčasťou ďalšej vlády, má plán pokračovať vo zvyšovaní platov učiteľov.
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico.
Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér zopakoval, že jeho vláda vždy rešpektovala a bude rešpektovať právo na štrajk. "Neurobili sme žiadne právne kroky proti tomuto štrajku, ako urobila súčasná opozícia, keď bola pri moci, pri štrajku železničiarov. Tento štrajk vyvoláva množstvo právnych a politických otázok, ale aj otázok, ktoré sa týkajú sociálneho dialógu. Ale my sa k nemu staviame ako k faktu a rešpektujeme ho," zdôraznil predseda vlády.

Zároveň pripomenul, že z celkového počtu 6724 škôl bolo v pondelok (25.1.) zatvorených 179, teda 2,66 percenta. "Boli medzi nimi aj niektoré materské školy, ktoré však so štátom nemajú nič spoločné, lebo sú priamo napojené na primátorov a starostov. Dnes sa protestu zúčastňuje 151 škôl, teda 2,25 percenta," povedal.

V Tisovci štrajk prerušili

Do prvého dňa štrajku sa v pondelok 25. januára na bilingválnom Evanjelickom gymnáziu Tisovec (EGT) zapojili všetci 18 slovenskí pedagogickí zamestnanci a vyučovanie v škole neprebiehalo. Ako TASR informovala riaditeľka EGT Helena Pašiaková, situáciu im však skomplikoval lyžiarsky kurz, ktorý mali objednaný vopred.

„Mali sme už zabezpečené ubytovanie a deti sa na kurz tešili, preto sa nám zdalo neférové, aby sme ho teraz zrušili. Do štrajku sme sa však zapojili aj tak. Ôsmi pedagógovia sme sa odhlásili z poisťovne a nedostaneme za uvedený deň ani plat, ale napriek tomu sme ho strávili s viac ako 80 našimi žiakmi na svahu,“ vysvetlila riaditeľka, podľa ktorej nešlo o nič ojedinelé. „My učitelia už dlhodobo sponzorujeme tento štát,“ dodala.

Od dnešného dňa do piatka 29. januára však štrajk prerušili. „Chceme byť totiž solidárni s kolegami, ktorí by aj tak museli byť na spomínanom lyžiarskom kurze. Aktuálny vývoj však budeme sledovať a v utorok 2. februára, po polročných prázdninách, sme v závislosti od situácie pripravení v proteste pokračovať,“ zdôraznila Pašiaková s tým, že o spôsobe zapojenia sa do štrajku dlho diskutovali a výsledná forma je výsledkom spoločnej dohody všetkých slovenských pedagógov na EGT. „Máme tiež piatich amerických kolegov, ale tých sme do štrajku nechceli zapájať. Morálne nás však podporujú,“ doplnila.

Riaditeľ ZŠ Jána Palárika v Majcichove: Podmienky štrajku sú nesplniteľné


ŽIAR NAD HRONOM: V Jednotke sa ani dnes neučilo

V Základnej škole na ulici Dr. Janského č.2 v Žiari nad Hronom sa kvôli štrajku učiteľov neučilo ani počas dnešného dňa. Škola sa podľa slov jej riaditeľa Mareka Baláža postarala o program pre deti z prvého stupňa, žiaci vyšších ročníkov však dnes ostali doma. Rovnako to bude na škole vyzerať aj v stredu 27.januára.

"V pondelok a dnes bolo do štrajku zapojených 17 učiteľov, zajtra by ich malo byť 13. V pondelok bola škola zatvorená úplne, dnes a zajtra sa postaráme o žiakov prvého stupňa," podotkol Baláž s tým, že škola má celkom 41 pedagogických zamestnancov. V škole, ktorá je známa aj ako "Jednotka", v týchto dňoch nefunguje ani školský klub detí. Deti, ktoré dnes v škole boli od 7.00 do 13.00 h sa však neučili, prítomní zamestnanci sa postarali o náhradný program.

Rovnako to bude podľa riaditeľa aj v stredu. Aj keď počet štrajkujúcich učiteľov už bude menší, naďalej nebude kvôli chýbajúcim učiteľom, ktorí majú naplánované lekárske vyšetrenia a podobne, prebiehať normálne vyučovanie. "Ešte stále však nebude bežať vyučovací proces, pôjde o náhradný program pre deti, aby sme čo najmenej starostí spôsobili rodičom, ktorí by nemali kde deti dať," dodal v tejto súvislosti Baláž.

Štrajkujúci učitelia budú diskutovať pri spoločnom obede

Podstata dobrého vzdelávania a úloha, ktorú pri tom môžu zohrať školy. To je téma diskusie, ktorú chcú so štrajkujúcimi učiteľmi rozvinúť na spoločnom obede pedagógovia i študenti Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave.

Stretnutie je naplánované v priestoroch bilingválneho gymnázia v stredu (27.1.) o 12.00 h. Aj toto bratislavské gymnázium sa zapojilo do štrajku, ktorý vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Svoj aktívny postoj k štrajku vysvetľujú nesúhlasom s nerovnakým postavením slovenských škôl. Priznávajú pritom, že ich škola aj vďaka podpore rodičov študentov môže pracovať s vyšším rozpočtom než väčšina škôl na Slovensku. "Myslíme si však, že v priestore našej krajiny musia existovať pracovné, finančné a materiálne podmienky na školách tak, aby to, čo zažívajú naši študenti, mohol zažiť každý," uvádzajú vo vyhlásení štrajkujúci učitelia z Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa. "A keďže podľa nášho názoru zodpovední tieto podmienky nevytvárajú, podporujeme v plnom rozsahu požiadavky štrajku formulované ISU," dodávajú.

Detva je pravdepodobne jediným okresným mestom, kde sa neučí vo všetkých ZŠ

Detva je pravdepodobne jediné okresné mesto na Slovensku, kde vstúpili do štrajku učiteľov všetky základné školy. Dnes, druhý deň protestu, sa rovnako ako v pondelok nevyučuje v štyroch základných školách.

"Do štrajku sa zapojilo 13 z 21 pedagógov našej školy. Do školského klubu nám rodičia včera priniesli šesť detí, dnes je toto číslo veľmi podobné," povedal TASR riaditeľ najmenšej detvianskej ZŠ A. Vagača Vladimír Marko.

Do školy, ktorá len nedávno prešla kompletnou rekonštrukciou, chodí aktuálne 173 žiakov. Mnohé prichádzajú nielen z mesta Detva, ale aj z okolitých dedín. "Doteraz sme nemali žiadne negatívne reakcie rodičov. Viac-menej nás v štrajku podporili," uviedol ďalej. Riaditeľovi školy, ktorý štrajk podporuje, chýbajú okrem dostatku peňazí v školách najviac systematické riešenia. Nepozdáva sa mu napríklad to, že stredné školy doslova bojujú o deviatakov, čo prispieva k nízkej kvalite stredoškolákov.

Či sa v stredu zmení situácia, Marko dnes na poludnie nevedel odhadnúť. "Mám svojho koordinátora, ktorý mi každý deň hlási rozhodnutia učiteľov," pripomenul.

Ani na najväčšej detvianskej ZŠ na Ulici Obrancov mieru sa dnes nevyučuje. V niekoľkých triedach, ktoré sú zázemím školského klubu, je len 39 detí z celkového počtu 402. "Včera bolo v štrajku 24 z celkom 33 učiteľov, ale dnes jedna z učiteliek do práce nastúpila," povedal TASR riaditeľ Ján Gablas.
Na snímke výmena svietidiel v zborovni počas štrajku na ZŠ na Ulici Obrancov mieru v Detve v utorok 26. januára 2016. Vpravo riaditeľ Ján Gablas.
Foto: TASR - Jozef Poliak

Tí učitelia, ktorí neštrajkujú, sú v školskom klube a majú náhradný program s deťmi. "Dnes boli napríklad na zimnom štadióne," podotkol riaditeľ. Z požiadaviek štrajkujúcich učiteľov vypichol systém financovania, ktorý podľa jeho názoru školám len sťažuje fungovanie.

Ani v ďalšej detvianskej škole na Ulici Kukučínovej v starej Detve sa dnes neučilo. V štrajku je 18 z 29 pedagógov. "Od zajtra sa už bude vyučovať, ale v obmedzenom režime. To znamená, že žiaci budú mať len dopoludnia štyri vyučovacie hodiny," povedala TASR riaditeľka školy Miroslava Chalupská.

Podľa jej slov do školy chodí 331 detí, veľa z nich je z okolitých lazov, kde môžu byť v domoch aj bez priameho dozoru dospelých, alebo sú so starými rodičmi. "Máme tu však viac učiteliek - samoživiteliek, pre ktoré je dlhodobý štrajk nemožný," dodala.

Pevne rozhodnutí pokračovať v štrajku boli dnes v ZŠ J. J. Thurzu, ktorú v bežné dni navštevuje 342 žiakov. Riaditeľ Bohuslav Ilavský uviedol, že štrajkuje 31 z 33 pedagógov. "Našu situáciu veľmi dobre chápu aj rodičia, ktorí nás nie len osobne, ale aj telefonicky podporujú," uviedol pre TASR.

Aj keď otvorili školský klub, kde si môžu po tieto dni rodičia doniesť svoje deti, zatiaľ nebol potrebný. "Včera prišla len jedna matka s dieťaťom, ale keď videla, že okrem neho tam nie je nikto, zobrala si ho domov," priblížil situáciu. "Na zajtra sa už do klubu nahlásili dve deti," dodal.

Riaditeľ veľmi dobre chápe situáciu viacerých učiteliek, ktoré si nemôžu dovoliť prísť pre štrajk o značnú časť príjmu. Sám sa preto rozhodol, že svoju dennú mzdu venuje počas štrajku kolegom - učiteľom.

Cirkev neodporúča katolíckym školám zapojiť sa do štrajku

Subkomisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre katolícke školy neodporúča katolíckym školám, aby sa zúčastnili na prebiehajúcom štrajku učiteľov. Uviedol to dnes hovorca KBS Martin Kramara, ktorý tlmočil stanovisko subkomisie, ktorej zasadnutie sa dnes konalo v Banskej Bystrici.

"Členovia subkomisie spolu s jej predsedom, košickým arcibiskupom metropolitom Mons. Bernardom Boberom, sa na rokovaní zhodli, že aj keď rešpektujú právo na štrajk a požiadavky štrajkujúcich učiteľov pokladajú za relevantné, za daných okolností sa prikláňajú k postoju, ktorý bol prezentovaný v nedávnom vyhlásení Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS)," uviedol Kramara. ZKŠS ešte pred začiatkom samotného štrajku odporučilo katolíckym školám sa na ňom nezúčastniť.

ZKŠS uviedlo dva dôvody. Prvým je, že štrajk je podľa nich aktom sociálneho násilia, ktorého dôsledky zasahujú v prípade učiteľov nevinné a zraniteľné skupiny obyvateľstva. Druhý dôvodom je termín štrajku. Šesť týždňov pred voľbami sa podľa nich nedajú na žiadnej vláde vymôcť potrebné systémové zmeny.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

ZŠ Spojová v Banskej Bystrici otvorila, 26 učiteľov učilo aj za štrajkujúcich kolegov

Základná škola (ZŠ) Spojová v Banskej Bystrici so 765 žiakmi a 35 triedami patrila ešte v pondelok (25.1.) do pätice mestských škôl, ktoré pre učiteľský štrajk zostali zatvorené. Dnes však deti už zasadli do lavíc a učili sa. Vyučovanie však bolo skrátené, prvý stupeň sa učil štyri hodiny a druhý päť. Fungoval aj školský klub, ktorý bol otvorený kratšie.

"Naša škola otvorila brány, pretože máme 26 pedagógov, ktorí nastúpili do práce, čo oceňujeme, ale vážime si aj kolegov, ktorí pokračujú v štrajku," uviedla riaditeľka školy Šárka Kováčová. Do práce neprišlo 37 učiteľov.

Hoci si žiaci mysleli, že sa dnes nebudú riadne učiť, opak bol pravdou. Podľa Kováčovej núdzový režim školy znamená iba skrátenie vyučovania.

"Fungujeme v obmedzenej prevádzke, keďže 26 učiteľov vykrýva prácu za chýbajúcich kolegov. Z tohto dôvodu sme niektoré ročníky rozdelili a skrátili vyučovací proces. Školský klub je otvorený iba do 15.00 h, aby sme dodržali Zákonník práce," vysvetlila Kováčová s tým, že učitelia sú v škole od samého rána.

Ako bude prebiehať vyučovanie v najbližších dňoch, riaditeľka ZŠ Spojová ešte nevedela. "Niektorí kolegovia avizovali, že po troch dňoch nastúpia do práce, iní, že pokračujú v neobmedzenom štrajku. Uvidíme, ako sa nahlásia zamestnávateľovi," dodala.

Podľa nej reakcie rodičov na štrajk sú rozdielne, podobne ako je to u pedagógov. Niektorí učiteľom fandia, iní štrajk hodnotia negatívne.

Zo škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, tak dnes zostali zatvorené už iba štyri ZŠ, ktoré v štrajku podporujú aj dve súkromné školy.

V Banskej Bystrici chystajú v piatok protest

Štrajkujúci učitelia zo škôl v Banskej Bystrici chystajú v najbližšie dni viaceré akcie, ktoré vyvrcholia v piatok (29.1.) o 14.00 h protestným zhromaždením učiteľov na banskobystrickom Námestí SNP.

Ako dnes TASR informoval štrajkový výbor z Gymnázia J. G. Tajovského, už v stredu (27.1.) od 13.00 do 16.00 h sa v Záhrade – Centre nezávislej kultúry uskutoční neformálna diskusia s rodičmi a verejnosťou o stave školstva.

Vo štvrtok (28.1.) štrajkujúci učitelia plánujú výstup na kopec Urpín. Stretnú sa okolo 11.30 h pred budovou Gymnázia J. G. Tajovského a krátko pred 12.00 h by mal pochod prechádzať cez Námestie SNP a potom cez Kalváriu až na Urpín.

Akcie spolu s Iniciatívou banskobystrických učiteľov organizujú štrajkujúci pedagógovia spomínaného gymnázia.

R. SOBOTA: ZŠ Mihálya Tompu sa do štrajku nezapojila

Základná škola (ZŠ) Mihálya Tompu s vyučovacím jazykom maďarským v Rimavskej Sobote sa do prebiehajúceho štrajku učiteľov nezapojila. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Štefan Orosz, pedagogický zbor napriek tomu so štrajkom súhlasí a jeho požiadavky plne podporuje.

Dodal, že štrajk s učiteľmi preberali na porade a všetkých ubezpečil, že tí, ktorí so štrajkom a požiadavkami súhlasia, sa doň môžu individuálne zapojiť. „Potrebujem len, aby mi to v zmysle zákona oznámili tri dni dopredu,“ povedal s tým, že doteraz mu žiadny pedagóg svoju účasť na štrajku neoznámil. „Keďže je však vyhlásený na dobu neurčitú, pokojne sa môžu zapojiť, ja s tým nemám žiadny problém,“ konštatoval.

V prípade, ak by sa niektorí učitelia v nasledujúcom období do štrajku predsa len zapojili, cieľom riaditeľa ako štatutára bude podľa vlastného vyjadrenia za každých okolností zabezpečiť fungovanie školy. „Keď mi rodič do školy dovedie dieťa, ja musím zo zákona zabezpečiť výchovno-vzdelávací proces, samozrejme, podľa toho, čo mám k dispozícii,“ vysvetlil s tým, že by bol možno upravený rozvrh, vymenení vyučujúci a možno by nešlo o klasické vyučovanie v pravom slova zmysle.

Riaditeľovi osobne na štrajku chýba hlavne vynechanie nepedagogických zamestnancov. „Nehovorím, že učitelia zarábajú dobre, ale na druhej strane nepedagogickí zamestnanci v školstve zarábajú ešte menej,“ zdôraznil Orosz, ktorý sa čuduje, že školy vo väčších mestách s nižšou nezamestnanosťou ešte vôbec nájdu ľudí ochotných za takýchto podmienok pracovať. „Nejde len o pozície ako upratovačka, kuchárka či školník. Týka sa to aj zamestnancov s vysokou školou, napríklad školskej ekonómky,“ uzavrel.

ŽILINA: Úplne zatvorené zostali tri ZŠ

Tri základné školy (ZŠ) sú dnes v Žiline zatvorené v súvislosti so štrajkom učiteľov - Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera, CZŠ Romualda Zaymusa a ZŠ s MŠ Žilina – Závodie. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Riaditeľ ZŠ s MŠ Žilina – Závodie Ján Majsniar na internetovej stránke školy informoval, že pre rodičov, ktorí dnes nemajú zabezpečenú opateru pre deti, budú v prevádzke materská škola a školský klub aj so stravovaním. Ostatné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina fungujú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu v bežnom režime. "Ak je treba, k dispozícii je Centrum voľného času (CVČ) na Kuzmányho ulici, ktoré zabezpečilo alternatívny program počas školského vyučovania," doplnil Čorba.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). "V ZŠ Ul. J. Kronera aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni a v ZŠ Ul. A. Stodolu a ZŠ A. Dubčeka sú v prevádzke školské jedálne a je zabezpečený výchovný program pre žiakov až po piaty ročník," dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl - Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12 učiteľov), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13 učiteľov), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21 učiteľov), Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši (desať učiteľov), Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ) a Spojená škola v Nižnej (traja učitelia). "V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.



Podľa údajov ministerstva školstva vzdelávanie žiakom i deťom poskytuje v ŽSK dovedna 884 škôl, pričom v pondelok (25. 1.) ku 14. hodine bolo do štrajku zapojených 20 z nich, čo je 2,26 percenta.

Časť učiteľov na Slovensku vstúpila v pondelok do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Zatvorené zostali aj tri školy v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

Pre štrajk učiteľov zostali dnes zatvorené ešte tri z celkového počtu 40 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). TASR informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

„Kým v prvý deň štrajku pedagógov vyučovanie neprebiehalo v štyroch stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, dnes sa ich počet o jednu školu znížil. Dnes ostávajú zatvorené už len brány troch škôl - Gymnázia v Dubnici nad Váhom, Gymnázia v Púchove a Obchodnej akadémie Milana Hodžu v Trenčíne. Na Strednej umeleckej škole v Trenčíne, na ktorej sa v pondelok nevyučovalo, dnes prebieha výchovno-vzdelávací proces v obmedzenom režime,“ priblížila Rezáková.

Ako dodala, v obmedzenom režime vyučovací proces okrem SUŠ v Trenčíne ďalej prebieha na šiestich školách – v Gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou, Gymnáziu na Myjave, Gymnáziu v Považskej Bystrici, Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi, Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne a v Obchodnej akadémii v Prievidzi.

„Hoci do štrajku dnes pribudli pedagógovia aj z Gymnázia v Novom Meste nad Váhom, výučba na tejto škole, podobne ako na ďalších piatich (SPŠ Myjava, SOŠ Stará Turá, Obchodná akadémia v Považskej Bystrici, Spojená škola v Partizánskom a  Stredná zdravotnícka škola v Trenčíne) prebieha bez obmedzenia. Zo 40 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa tak do štrajku v druhý deň zapojilo 16 škôl, pričom počet pedagógov zapojených do štrajku sa oproti včerajšiemu dňu znížil o 5,6 %,“ uzavrela Rezáková.

Išli do knihkupectva

Časť štrajkujúcich pedagógov z trojice prievidzských škôl - Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského, Piaristickej spojenej školy Františka Hanáka a Obchodnej akadémie, strávili dnešné dopoludnie listovaním kníh v kníhkupectve. Chceli tým upozorniť na to, že učitelia nemajú financie na to, aby si kúpili knihy, ktoré by chceli. Akciu zorganizovali na odporúčanie Iniciatívy slovenských učiteľov.

"Sme radi, že Iniciatíva slovenských učiteľov vyšla s touto aktivitou a že sa jej môžeme zúčastniť. Požiadavky, ktoré majú formulované sú jasné, sú zreteľné, súhlasíme s nimi a v podstate by možno z našej strany bolo aj chybou nevyužiť túto príležitosť," zdôvodnil účasť pedagógov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v štrajku jeho koordinátor na tejto škole a učiteľ Bohdan Cagáň.

Spresnil, že požiadavky pedagógov sú tri, pričom prvá z nich je viazaná na výšku platu, ktorá má dorovnať určitú hladinu formulovanú vládou. "Druhá požiadavka bola viazaná na zvýšenie dotácií do školstva a tretia bola viazaná na vysokoškolské vzdelávanie pedagógov," doplnil.

Priemerný plat pedagógov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) podľa jeho predsedu Jaroslava Bašku (Smer-SD) dosahuje 1050 eur. Podľa Cagáňa, každé priemerné číslo je abstraktným, pričom v tých sumách sú zarátané aj platy riaditeľov. Tiež dodal, že väčšina učiteľov je už vyššieho veku, čiže majú vyššie platy. "Je však množstvo učiteľov, ktorí tento plat nedosahujú," poznamenal.

K štrajkujúcim pedagógom sa pripojila aj časť zamestnancov piaristickej školy. "Už 22 rokov po revolúcii stále cítime, že so školstvom sa nič nedeje. V pondelok (25. 1.) sme boli na mítingu v Bratislave a tam sme si až uvedomili, že za 22 rokov tu bolo 16 ministrov školstva. Každý minister prinesie čosi nové a my to pociťujeme ako prispôsobovanie sa, ďalšie papierovačky, ďalšie problémy, ktoré máme a nemôžeme spokojne učiť," objasnila dôvody zapojenia sa do štrajku vedúca vychovávateľka na tejto škole Alžbeta Chovancová.

Trojica prievidzských škôl funguje počas štrajku v obmedzenom režime. "Ja rešpektujem legitímne právo učiteľov na prejav svojej vôle a teda na štrajk. A keď mi oznámili, že štrajkovať budú, tak nemám žiadnu inú možnosť, ako to akceptovať," povedala riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského a poslankyňa za TSK Eleonóra Porubcová.

Priblížila, že v škole zostala o dosť menej ako polovica učiteľov, v pondelok 25. januára ich bolo 25. "A keďže máme 34 tried, je nemysliteľné, aby sme učili vo všetkých triedach. Pôvodne sme to chceli robiť tak, že vlastne spravíme aj taký akoby nejaký dozor, ale potom sme si povedali, že je to hlúposť, že radšej zabezpečíme trom ročníkom plus osemročnému gymnáziu vyučovanie, ktoré má zmysel. A vždy jeden ročník nechať doma. Takto tie deti prestriedame," ozrejmila. Škola sa chce podľa Porubcovej slov prioritne venovať štvrtákom, ktorých treba pripraviť na maturity a bude sa snažiť zamestnať prvé ročníky osemročného gymnázia a prvákov, ktorí ešte plnia povinnú školskú dochádzku.

"Musím uznať, že Trenčiansky samosprávny kraj sa v tomto volebnom období naozaj školstvu venuje, ale celkovo máme stále pocit, že učiteľ je niekto, kto v tejto spoločnosti len prežíva, nie je to dôstojný status pre ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať, chcú cestovať. Myslím si, že úhrnne by sa malo školstvu a učiteľom venovať oveľa viac priestoru, aj záujmu i všetkého ostatného," dodala v súvislosti s postavením školstva v štáte Porubcová.

Ako avizoval Cagáň, minimálne polovica pedagógov z prievidzského gymnázia je pripravená zotrvať v štrajku až do jeho úplného odvolania. Prievidzskí pedagógovia plánujú aj ďalšie akcie podobného charakteru.

Naopak, do štrajku sa v okrese Prievidza, mimo iných, nezapojila Základná škola s Materskou školou v Bojniciach, ako pre TASR svoje rozhodnutie zdôvodnili pedagógovia, súhlasia so stanoviskom odborového zväzu, že načasovanie štrajku je nevhodné, avšak požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené.

Do štrajku sa v TSK podľa údajov na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov zapojili pedagógovia z okolo 60 škôl, pričom vzdelávanie deťom v kraji poskytuje na základe údajov z ministerstva školstva celkovo 834 škôl. K 25. januáru ich zostalo kvôli štrajku zatvorených sedem, čo je 0,84 % z celkového počtu.

TRENČÍN: ZŠ Veľkomoravská zabezpečí počas štrajku náhradný program

Učitelia Základnej školy Veľkomoravská, ktorá je najstaršou základnou školou v Trenčíne, vstúpia do ostrého štrajku v stredu (27. 1.). Škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zostane zatvorená aj vo štvrtok (28. 1.).

Ako informoval riaditeľ školy Miroslav Šumichrast, škola počas oboch dní zabezpečí v nevyhnutných prípadoch náhradný program pre obmedzený počet najmladších žiakov od 8.00 do 14.00 hodiny v školskom klube. “Žiadame rodičov, ktorí nevedia zabezpečiť starostlivosť o svoje deti, aby to nahlásili najneskôr do 7.45 hodiny príslušného dňa na mailovú adresu gajdosovan@gmail.com,” doplnil riaditeľ.

Ako dodal, v prevádzke bude počas oboch dní školská jedáleň od 11.30 do 14.00 hodiny. V piatok (29. 1.) sa v ZŠ Veľkomoravská bude vyučovať podľa bežného rozvrhu, výpisy známok dostanú žiaci na poslednej vyučovacej hodine. “V prípade, že v priebehu štrajku dôjde k zmenám, ktoré ovplyvnia chod školy, riaditeľstvo oznámi túto skutočnosť rodičom formou vývesky na škole, na webovej stránke školy zsvelkomoravska.edupage.org. Odporúčame preto rodičom počas štrajku sledovať uvedené informačné zdroje,” doplnil Šumichrast.

Podľa trenčianskej hovorkyne Eriky Ságovej je z deviatich škôl v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zatvorená ZŠ Bezručova, od stredy by mala byť zatvorená aj ZŠ Hodžova a spomínaná ZŠ Veľkomoravská. Na neurčitý čas budú od stredy vyučovať v obmedzenom režime aj v ZŠ Na dolinách. Dnes a v stredu je zatvorená tiež Materská škola Považská.

V Košickom samosprávnom kraji je zatvorená Stredná zdravotnícka v Michalovciach

Zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes pre štrajk učiteľov ostala zatvorená jedna škola. Ide o Strednú zdravotnícku školu v Michalovciach, v ktorej sa do štrajku zapojilo 46 učiteľov. Na ostatných školách sa vyučuje, informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.



Spolu sa na školách KSK dnes do štrajku zapojilo 211 učiteľov z desiatich škôl. "V školách, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach,“ konštatovala Bobriková.

Do štrajku sa zo škôl KSK v Košiciach zapojili učitelia na gymnáziách Šrobárova (24 štrajkujúcich učiteľov), Poštová (1) a Alejová (15), Strednej zdravotníckej škole Moyzesova (22), Škole úžitkového výtvarníctva (20) a Strednej odbornej škole (SOŠ) v Šaci (1). V Spišskej Novej Vsi ide o gymnáziá Javorová (25) a Školská (27), v Michalovciach je to okrem SZŠ aj Gymnázium P. Horova (30).

Na 63 stredných školách, ktorých zriaďovateľom je KSK, pôsobí celkovo 2526 pedagógov.

Štrajk učiteľov Základnej školy Pavla Horova v Michalovciach sa po ich vzájomnej dohode predĺži až do piatka 29. januára. Žiakom v tejto súvislosti zrušili vyučovanie, zostávajú doma. Polročné vysvedčenia im budú v prípade záujmu vydané na konci tohto týždňa.

Na stredných školách v Nitrianskom kraji sa dnes vyučovalo

Počas druhého dňa štrajku učiteľov sa vyučovalo na všetkých 67 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová, ktorá zároveň uviedla, že na niektorých školách sa vyučuje iba v obmedzenom rozsahu. „Je to v Gymnáziu Topoľčany a v Pedagogickej a sociálnej akadémii v Leviciach. Tu prebieha vyučovanie s upraveným rozvrhom pre všetky triedy. V obmedzenom režime učia aj v Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach,“ uviedla Prekopová.

Ako pripomenula, v pondelok 25. januára sa k štrajku pridalo 187 učiteľov zo 14 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. „Dnes sa na štrajku zúčastnilo 82 učiteľov zo 16 stredných škôl kraja. K protestujúcim pedagógom zo 14 stredných škôl sa dnes pridali učitelia z ďalších dvoch škôl. Ide o Strednú odbornú školu potravinársku a Spojenú školu Slančíkovej 2 v Nitre. Obe školy majú v štrajku jedného učiteľa,“ doplnila Prekopová.

Štrajkujúci nitrianski učitelia spoločne darujú krv

Štrajk učiteľov využijú nitrianski učitelia na darovanie krvi v Národnej transfúznej stanici v Nitre. Učiteľská kvapka krvi sa uskutoční v piatok 29. januára o siedmej hodine. "Vzhľadom na to, že nám vláda SR neumožňuje ani v tento deň podmienky, ktoré by priniesli väčšiu kvalitu do vzdelávania našich detí a neurobila potrebné kroky k zmene súčasnej situácie v školstve, urobíme aspoň my, učitelia, užitočný skutok pre našu spoločnosť a darujeme krv," informoval za Iniciatívu nitrianskych učiteľov Štefan Šimonov.

V stredu 27. januára sa v Trafačke uskutoční diskusné stretnutie učiteľov, rodičov a verejnosti. Témou diskusie bude objasnenie dôvodov štrajku a hľadanie riešení, ako zabezpečiť rovnaké podmienky pre žiakov v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. Diskusia učiteľov a verejnosti bude pokračovať aj o deň neskôr, vo štvrtok 28. januára v Martinuse v Centro Nitra. "Budeme diskutovať o slabých stránkach kontinuálneho vzdelávania a podelíme sa o naše skúsenosti," skonštatoval Štefanov.

O aktuálnych problémoch a dôvodoch štrajku budú hovoriť aj účastníci stretnutia materských škôl, ktoré sa uskutoční vo štvrtok v priestoroch Materskej školy vo Veľkom Záluží.

Rodičia žiakov v Zlatých Moravciach zatiaľ štrajk nepocítili

Štrajk učiteľov v Zlatých Moravciach zatiaľ rodičia školákov nepocítili, koncom tohto týždňa sa však situácia zmení. Na území mesta sa nachádzajú štyri základné školy, zriaďovateľom troch z nich je mesto Zlaté Moravce, zriaďovateľom jednej školy je Biskupský úrad v Nitre.

Od pondelka 25. januára sa do štrajku zapojila len Základná škola na Mojmírovej ulici, škola však funguje bez akýchkoľvek obmedzení. Podľa slov jej riaditeľky Viery Strieškovej sa do štrajku zapojila len jedna pedagogička, učiteľka estetickej a výtvarnej výchovy. „Škola funguje v normálnom režime bez obmedzení, štrajk jednej učiteľky nám prevádzku nemôže narušiť,“ skonštatovala riaditeľka.

Vo štvrtok 28. januára a v piatok 29. januára sa k štrajkujúcim pridajú aj učitelia zo Základnej školy Pribinova v Zlatých Moravciach. „Počas týchto dvoch dní sa v našej škole nebude vyučovať. V škole bude obmedzená prevádzka pre žiakov, ktorí v tomto čase nemôžu zostať doma,“ informovala riaditeľka školy Lenka Herdová.

Do štrajku zapojené školy vo Vrakuni i Rači fungujú obmedzene

Pusté chodby, prázdne triedy, nepopísané tabule a nezvyčajné ticho, ktoré sem-tam preruší zvonenie na prestávku či vyučovanie. Aj takto to dnes vyzeralo na viacerých školách v Bratislave, ktorých učitelia sa zapojili do štrajku a školy zostali buď zatvorené, alebo fungujú len v obmedzenom režime. "Vývoj tejto situácie neviem predpovedať. Stále fungujeme vo veľmi obmedzenom režime," povedala pre TASR riaditeľka Základnej školy Železničná vo Vrakuni Andrea Macháčová.

Z tejto školy sa do štrajku zapojilo 21 pedagógov z celkového počtu 42. Ostatní sú v práci a venujú sa deťom, ktoré prišli do školy. "Zostalo ich 20, máme niektorých aj na lyžiarskom výcviku s 1. stupňom. Ten počet pedagógov je obmedzený, ale tí, ktorí sú v práci, sa plne venujú deťom," podotkla Macháčová. Dnes do školy prišlo 12 žiakov z prvého stupňa a jeden piatak. Majú zabezpečený náhradný výchovný program. "Nie je to vzdelávanie v tom pravom slova zmysle," povedala Macháčová.

Ani v pondelok (25. 1.) nebola škola úplne prázdna, bolo tu päť žiakov z 1. stupňa. Školu navštevuje celkovo 537 detí. "Keďže pedagógov sme mali k dispozícií, dali sme tú možnosť rodičom, ktorí naozaj nemali kam deti dať, aby ich priviedli do školy a my sa o nich postaráme," priblížila Macháčová.

Podľa riaditeľky nie je možné predpovedať, aký bude vývoj situácie na škole v súvislosti so štrajkom. Dve štrajkujúce učiteľky už ohlásili, že pravdepodobne v stredu nastúpia do práce. "Ďalší vývoj situácie neviem povedať. Rodičom však ďakujeme za pochopenie," povedala. Rodičom školákov odporúča, aby sledovali aktuálne informácie o vyučovaní v nasledujúcich dňoch na bráne školy alebo jej webovej stránke.

Aj Základná škola Rajčianska vo Vrakuni fungovala dnes v obmedzenom režime a zrejme sa to nezmení ani v ďalších dňoch. Podobná situácia je aj na Základnej škole Tbiliská v Rači, kde je od dnes v obmedzenej prevádzke iba školský klub detí. Inak to je v račianskej Materskej škole Plickova, kde už dnes škôlka fungovala v riadnom režime. Rovnaký scenár bol dnes aj v Materskej škole Linzbothova v Podunajských Biskupiciach, kde v pondelok fungovali triedy v úspornom režime a prevádzka škôlky bola len v dopoludňajších hodinách.

Do štrajku sa podľa aktuálnych informácií zapojilo deväť učiteľov z cirkevnej Základnej školy Jána Paula II vo Vajnoroch. Škola funguje v obmedzenom režime, netýka sa to však tunajšej škôlky, ktorá podľa vedenia ZŠ funguje plnohodnotne. Aj niektorí učitelia zo Základnej školy Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch sa do štrajku zapojili, škola však funguje bez obmedzení. "Keď bude treba, so školami sa dohodneme a o deti bude postarané," povedal pre TASR starosta Vajnôr Ján Mrva.

V Ružinove ostávajú zatvorené dve školy, MsČ ponúka program pre deti

Bratislavský Ružinov spolu so svojimi kultúrnymi organizáciami pripravil bezplatné voľnočasové aktivity pre deti zo základných škôl, ktoré ostávajú aj v stredu (27.1.) v súvislosti so štrajkom učiteľov zatvorené. Podľa informácií hovorkyne Ružinova Marianny Šebovej to platí pre ZŠ Drieňová a tiež ZŠ Ostredková, kde sa vyučujú len žiaci troch bilingválnych tried.

"Pre žiakov I. stupňa oboch škôl sme v stredu predpoludním pripravili divadelné predstavenie a diskotéku v Dome kultúry Ružinov," informovala Šebová. "Vo štvrtok (28.1.) môžu deti navštíviť premietanie detských filmov v Spoločenskom dome (SD) Nivy, program zábavného čítania na pracoviskách Ružinovskej knižnice a tvorivé dielne v SD Prievoz," dodala ružinovská hovorkyňa.

Počas prvého dňa štrajku, ktorý vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ostalo zatvorených päť z deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Ružinov, v troch postupne pristúpili k obnoveniu vyučovania.

Výchovno-vzdelávací proces prebieha aj vo všetkých materských školách, ktorých zriaďovateľom je mestská časť.

Na Mudroňovej v Bratislave sa učí len jedna trieda prvákov

Bežne do nej denne zavíta vyše 450 detí, dnes ich tam nesedelo ani 20. Aj tak to vyzerá, keď štrajkujú učitelia z bratislavskej Základnej školy na Mudroňovej ulici. Začínajúci plat učiteľa sa tam totiž vyšplhá len na 550 eur v hrubom a vychovávateľ nedostane ani to.

V takmer prázdnej škole sa od pondelka (25.1.) učí iba jedna trieda prvákov, ktorí môžu ostať v obmedzenom režime poobede i v družine. Učiteľka a vychovávateľka sú totiž jediné dve pedagogické zamestnankyne, ktoré v škole ostali. A riaditeľ. "Z 39 pedagogických zamestnancov je v štrajku 37. Ja ich rozhodnutie akceptujem," povedal pre TASR riaditeľ školy Richard Savčinský.

V Pezinku ostávajú pre štrajk úplne zatvorené dve ZŠ

V meste Pezinok zostávajú pre štrajk učiteľov naďalej zatvorené dve základné školy – ZŠ Jána Kupeckého a ZŠ Na bielenisku. Tretia škola, ktorá sa do štrajku zapojila – ZŠ Fándlyho, od stredy (27.1.) spúšťa prevádzku 1. stupňa v núdzovom režime. Školské vyučovanie v obmedzenom režime prebieha dnes i v stredu aj v ZŠ Jozefa Gregora Tajovského v Senci.

Situácia sa od stredy mení na ZŠ Fándlyho, kde sa spúšťa prevádzka 1. stupňa v núdzovom režime. Žiaci sa budú učiť štyri vyučovacie hodiny. V prevádzke bude ranná družina a poobedná družina do 16.00 h. Školská jedáleň bude v prevádzke len pre žiakov 1. stupňa. Na druhom stupni vyučovanie nebude naďalej prebiehať.

Vyučovanie na Základnej škole Jozefa Gregora Tajovského v Senci, ktorá sa ako jedna z troch tamojších základných škôl prihlásila do štrajku, prebiehalo dnes a bude i v stredu v obmedzenom režime. Informuje o tom škola na svojej webovej stránke. Žiaci 1. stupňa sa budú učiť 1. až 4. vyučovaciu hodinu. Priniesť si majú školské pomôcky, slovenský jazyk a matematiku. Vyučovanie na 2. stupni bude prebiehať v 5. až 7. ročníku podľa rozvrhu, maximálne však päť vyučovacích hodín. Ôsmaci a deviataci sa budú taktiež učiť podľa rozvrhu, maximálne však šesť vyučovacích hodín.

Prebiehajúci štrajk učiteľov nevytvára jednoduchú situáciu pre pracujúcich rodičov. Pre TASR to povedal starosta obce Viničné Štefan Lenghart. "Zaťažuje to aj rodičov, niektorí to chápu, niektorí aj reptajú," povedal. V tunajšej jedinej základnej škole sa do štrajku zapojilo deväť pedagógov a škola preto funguje v obmedzenom režime. Prevádzky materskej školy sa ale štrajk nedotkol.

"V stredu (27.1.) ráno majú oznámiť štrajkujúce učiteľky, ako sa rozhodli ďalej. My sme s pani riaditeľkou apelovali, že už dali svoje stanovisko a bolo by dobré, aby zvážili ďalšie zotrvanie v štrajku, lebo troška máme problémy so zabezpečením detí. Uvidíme, ako sa rozhodnú, lebo je to ich ústavné právo," povedal Lenghart.

Aj Základná škola v Bernolákove sa zapojila do ostrého štrajku a v pondelok (25.1.) a dnes bola zatvorená. Situácia sa ale mení. Starosta obce Bernolákovo Richard Červienka pre TASR uviedol, že od stredy nastupujú do školy prvé a druhé ročníky na 1. stupni ZŠ. Deti budú mať štyri vyučovacie hodiny.

V Prešovskom kraji zostali zatvorené len tri školy

V Prešovskom kraji dnes boli z dôvodu štrajku zatvorené tri školy. Išlo o Evanjelickú spojenú školu v Prešove, Cirkevné gymnázium v Starej Ľubovni a Základnú školu s materskou školou vo Vyšných Ružbachoch (Stará Ľubovňa). Okrem toho riaditeľské voľno dnes nahlásila Základná škola v Spišskom Štvrtku (Levoča). Obmedzenú prevádzku mala Základná škola v Sačurove (Vranov nad Topľou), kde však bola škola otvorená. V kraji je celkovo okolo 1200 škôl. Informovala o tom TASR vedúca odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslava Komanická. V pondelok 25. januára boli zatvorené v kraji štyri školy.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková informovala, že všetky školy v ich zriaďovateľskej pôsobnosti boli dnes otvorené, prebiehalo v nich štandardné vyučovanie. Do štrajku sa mohli zapojiť iba ak jednotlivci.


Nespokojní učitelia odovzdali vláde a parlamentu pokarhanie

Nespokojní učitelia dnes odovzdali vláde a parlamentu pokarhanie za to, ako si viedli v oblasti školstva za posledné štyri roky. Predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zároveň upozornili, že na školách dochádza z dôvodu štrajku k zastrašovaniu učiteľov.

"Udeľujeme pokarhanie za opakované zabúdanie na sľuby, neustále vyrušovanie verejnosti kauzami, úmyselné poškodzovanie dobrého mena učiteľov, opakované šikanovanie a zastrašovanie po školách a politizáciu školstva," uviedol dnes pred úradom vlády Viktor Križo z iniciatívy. Podľa jeho slov dochádza k zámernému narúšaniu korektných vzťahov medzi učiteľmi, riaditeľmi a rodičmi. "Ak nedôjde k náprave, očakávame aj zníženú známku zo správania a podmienečné vylúčenie zo školstva," dodal.

ISU zároveň posiela školskému ombudsmanovi Martinovi Matákovi, verejnej ochrankyne práv Jane Dubovcovej, taktiež aj do Štrasburgu či do Slovenského národného strediska pre ľudské práva list o porušovaní základných ľudských práv. V ňom sú podľa učiteľov konkrétne prípady zastrašovania pedagógov. "Sú tam popísané prípady zastrašovania po slovenských školách, rôzne formy. Ako riaditelia sú telefónmi upozorňovaní, že ide o nezákonnosť štrajku, hoci bolo jasne pomenované, že štrajk je zákonný," priblížil Križo.

V niektorých prípadoch sa podľa ISU zriaďovatelia a riaditelia vyhrážajú učiteľom, že môžu prísť o miesto. Pedagógom je napríklad zakazované sa vyjadrovať pre médiá či stretnúť sa s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý navštevuje školy. "Sú to praktiky spred roku '89," zdôraznil Križo s tým, že ak by k takémuto nátlaku nedochádzalo, čísla zapojených učiteľov by boli omnoho vyššie.

ISU však tvrdí, že číslo zapojených pedagógov ešte porastie. Aktuálne o 11.15 h ich bolo vyše 11.600 z viac ako 770 škôl. "Máme hlásených viacero škôl, ktoré sa ešte idú pridávať, ktoré sú pohoršené a pobúrené vyjadreniami vlády a pána ministra voči učiteľom," dodal. Z počtu zapojených škôl je podľa jeho slov viac ako 50 percent úplne zavretých, veľká časť je ochromená a ďalšie aktívne fungujú.

Nespokojní učitelia pripravujú demonštrácie v ďalších mestách

Demonštrácia nespokojných učiteľov, ktorá sa uskutočnila v pondelok (25.1.) v Bratislave, nebola posledná. Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) pripravuje ďalšie. A to v stredu (27.1.) Leviciach a o deň na to v Košiciach a v Nových Zámkoch. Informujú o tom na svojej webovej stránke.

Demonštrácia v Leviciach sa začína o 11.00 h na Námestí hrdinov. Vo štvrtok (28.1.) sa nespokojní učitelia stretnú v Košiciach na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne o 15.00 h. V ten istý deň, len o 11.00 h bude ďalšia demonštrácia na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch. Vo štvrtok sa taktiež ďalší učitelia chystajú o 11.00 h pred Úrad vlády SR v Bratislave, kde budú čistiť okolie.