Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štrajk zatvára školy už druhýkrát v tomto školskom roku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Učitelia naďalej požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysoké školstva.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Boj za lepšie podmienky v školstve zatvára slovenské školy už druhýkrát v tomto školskom roku.

Kým v septembri išlo o jednodňový štrajk, koniec aktuálneho štrajku, ktorý odštartoval dnes o 6.00 h, odborári nevedia odhadnúť. Zatvoreniu škôl nezabránila ani séria rokovaní s najvyššími predstaviteľmi štátu.

V piatok (23. 11.) minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vyhlásil, že odborárom nevie vyjsť v ústrety s lepšou ponukou ako zvýšiť platy v budúcom roku o päť percent. Učitelia však naďalej požadujú desaťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, a to pre všetkých zamestnancov regionálneho aj vysoké školstva. Septembrový štrajk sa obišiel bez protestov, naopak, dnes zamestnanci škôl vyjdú do ulíc v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Nové školské odbory chystajú protest v Leviciach.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Program pre deti počas štrajku pripravili niektoré športoviská, centrá voľného času, knižnice či zoologické záhrady. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) vyzval starostov a primátorov, aby v obciach a mestách vytvorili tzv. kontaktné body, kde by rodičia mohli nechať svoje menšie deti. Podľa Ľubomíra Parízeka zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) by na týchto kontaktných miestach mohli deti strážiť napríklad učitelia na dôchodku. Ministerstvo zriadilo krízovú radu, ktorú môže verejnosť kontaktovať na telefónnych číslach 02/59 374 888, 02/59 374 889 alebo na emailovej adrese strajk@minedu.sk. Účasť na štrajku hlási vo väčšine regiónov 70 až 80 percent základných škôl. Najviac stredných škôl, 88 percent, nebude učiť podľa odborárov v Banskobystrickom kraji, najmenej, pod 50 percent sa zúčastní v Trenčianskom kraji.

Na krízový štáb na ministerstve ľudia zatiaľ veľmi nevolajú

Krízový štáb, ktorý Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR zriadilo v súvislosti so štrajkom zamestnancov školstva, nezažíva v prvých troch hodinách žiadny veľký nápor. Podľa hovorcu rezortu Michala Kaliňáka krízový štáb vybavil len niekoľko telefonátov.

"Tie sa týkali pracovno-právnych vzťahov, jednou z otázok bolo aj to, ako má postupovať škola, kde z 32 učiteľov vstúpili do štrajku len siedmi," uviedol Kaliňák. Krízový štáb na ministerstve môže verejnosť kontaktovať na telefónnych číslach 02/59 374 888, 02/59 374 889 a emailovej adrese strajk@minedu.sk.

Ako už skôr avizoval minister školstva Dušan Čaplovič, štáb bude poskytovať aj právne služby a pomoc. Podľa informácií TASR ministerstvo kontaktovali ľudia v súvislosti so štrajkom už v nedeľu (25.11.). Pracovníci ministerstva im však odporučili obrátiť sa na krízový štáb od dnešnej 6. hodiny.

"Od 8. hodiny zasadala aj krízová rada ministerstva," informoval TASR hovorca školského rezortu.

V sídle ministerstva školstva zriadili po 8. h i kontaktný bod pre deti zamestnancov ministerstva. "Zatiaľ sú tam iba tri deti, ale vieme, že kontaktný bod využijú počas dňa viacerí zamestnanci ministerstva," povedal Kaliňák.

Kontaktný bod pre menšie deti svojich zamestnancov zriadilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR. "Zamestnancov sme ešte minulý týždeň informovali, že majú možnosť si počas štrajku priviesť deti na pracovisko," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Dodala, že v priestoroch komunikačného oddelenia majú chlapci a dievčatá taktiež vyhradený priestor, kde majú k dispozícii televízor i pripojenie na internet. Podľa slov Čižmárikovej však túto možnosť ešte nikto nevyužil. "Detičky sú s mamami v kanceláriách."



Do štrajku sa nezapojí väčšina cirkevných a súkromných škôl. Namiesto toho spustili petíciu, ktorou žiadajú, aby sa poslanci znova zaoberali nedávno novelizovanými zákonmi o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl. Tie sú totiž podľa nich likvidačné a odborárom vyčítajú, že nevyužili všetky možnosti na to, aby zabránili ich prijatiu. Okrem toho sa v petícii obracajú na zákonodarcov s prosbou, aby prijali také zákony, ktoré zabezpečia adekvátne navýšenie miezd pre všetkých zamestnancov v školstve.

Galéria: Celoslovenský štrajk učiteľov





Niektoré súkromné a cirkevné školy však od štrajku neodradilo ani odmietavé stanovisko združení, ktoré ich zastupujú, a od dnes nevyučujú. Účasť na štrajku nahlásilo deväť súkromných a desať cirkevných stredných škôl, presné údaje o základných školách odborári nemali.

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí by si prilepšili o 18 eur. Začiatok štrajku na 26. novembra si vybrali preto, že práve v týchto dňoch majú poslanci v parlamente rozhodovať o budúcoročnom rozpočte.

Napätie medzi učiteľmi pretrváva už dlhšie. V septembri minulého roka protestovalo pred Úradom vlády SR podľa údajov odborárov asi 10.000 učiteľov. Do roka a do dňa sa na jeden deň zatvorili školy. Do výstražného štrajku 13. septembra 2012 sa zapojilo asi 100.000 zamestnancov škôl, čo bolo najviac v histórii Slovenska. Učitelia vyšli do ulíc aj v roku 2004, 12-hodinový výstražný štrajk na školách prebiehal aj v roku 2003. V tom istom roku svoju nevôľu s podmienkami v školstve učitelia vyjadrili aj v uliciach okresných a krajských miest.


Vysokoškoláci stoja za učiteľmi

Vysokoškoláci stoja za pracovníkmi školstva a podporujú ich v rozhodnutí vyjsť do ulíc. Štrajk školských zamestnancov sa začal dnes o 6.00 h, učitelia sa chystajú protestovať v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici aj v Leviciach.

"Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) opätovne podporuje iniciatívu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy vstúpiť do štrajku v boji za zlepšenie súčasného stavu v školstve," napísala v stanovisku rady tajomníčka pre vzťahy s verejnosťou Barbora Dupáková. Skvalitnenie podmienok práce, hospodárskej a sociálnej pozície pracovníkov školstva, ich odmeňovanie či navýšenie investícii pre školstvo z rozpočtu je podľa ŠRVŠ dôležitým krokom k zvyšovaniu kvality poskytovaného vzdelania na všetkých typoch škôl.

Učiteľov chcú dnes pochodom podporiť aj niektorí bratislavskí stredoškoláci. Od 10.00 h budú pochodovať smerom z Námestia SNP na Trnavské mýto, kde budú protestovať zamestnanci škôl zo západného Slovenska.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) dnes navštívi niektoré školy či školské zariadenia. Podľa hovorcu rezortu Michala Kaliňáka sa zúčastní aj na poradách Krízovej rady, ktorá na ministerstve monitoruje priebeh školského štrajku. Rodičia aj učitelia ju môžu kontaktovať na telefónnych číslach 02/59 374 888, 02/59 374 889 alebo na emailovej adrese strajk@minedu.sk.