Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Strana Demokrati odmieta výroky V. Orbána

Na snímke predseda strany Demokrati Eduard Heger počas tlačovej konferencie strany Demokrati na tému Predstavenie kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Strana zdôraznila, že Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska.

Bratislava 25. júla (TASR) - Strana Demokrati odmieta vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána. Hovorí o populizme a ničení dobrých slovensko-maďarských vzťahov. Zdôraznila, že Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska. Skôr Orbán je podľa strany odtrhnutý od reality.

"Slovensko je demokratická a slobodná krajina. Viktor Orbán, žiaľ, svojimi vyjadreniami ničí dobré slovensko-maďarské vzťahy. Populista zostane populistom. V Maďarsku aj na Slovensku," uviedla strana.

Orbán cez víkend na letnej univerzite Maďarov v Rumunsku kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente. Situáciu označil za slabý výkon, pokiaľ niekto chce niečo urobiť pre svoju vlasť v "odtrhnutých častiach krajiny". Rezort diplomacie si v súvislosti s Orbánovými výrokmi predvolal maďarského veľvyslanca Csabu Balogha. Požiadal ho, aby premiérove slová vysvetlil.