Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Strana rómskej únie na Slovensku hrozí žalobou Slovenskej Republike

Predseda Strany rómskej únie František Tanko (vľavo) počas brífingu s médiami 14. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre médiá sa takto vyjadril predseda strany František Tanko. Strana žiada, aby rezort vnútra poriadne vyšetril zásah v Moldave nad Bodvou.

Bratislava 14. januára (TASR) - Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚS) je pripravená podať na Najvyšší súd (NS) SR žalobu na Slovenskú republiku za zásah polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou v júni 2013. Predseda strany František Tanko zároveň žiada od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) určenie konkrétnych osôb, ktoré sú "zodpovedné za policajnú brutalitu v osade".

"Budeme sa dožadovať toho, aby minister vnútra priamo určil toho, kto dal príkaz na bitku Rómov v Moldave nad Bodvou a akým spôsobom sa nahradia škody," povedal dnes Tanko novinárom. Dodal, že Kaliňáka už požiadal o stretnutie. Ministerstvo vnútra (MV) SR mu údajne navrhlo stretnutie so štátnym tajomníkom.

"Uvidíme, aký postoj k tomu zaujme MV, no sme pripravení podať sériu žalôb na ministerstvo vnútra za spôsobené škody," povedal Tanko. Zároveň oznámil, že ak MV svoj súčasný postoj k zásahu v Moldave nad Bodvou nezmení, strana zvolá do Bratislavy protestný pochod Rómov. Ten Tanko avizoval už v lete, pár dní po udalostiach v Moldave nad Bodvou. "Vtedy sa to neuskutočnilo, lebo sme dostali prísľub, že sa celá záležitosť korektne prešetrí, no to sa nestalo," vysvetlil Tanko.
Predseda Strany rómskej únie František Tanko počas brífingu s médiami 14. januára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok

Minister vnútra Robert Kaliňák v reakcii upozornil, že predseda Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) Václav Kappel na rozdiel od Tanka uviedol, že v Moldave nad Bodvou sa museli brániť policajti pred útokmi Rómov. "Rómske strany by sa mali najprv dohodnúť, čo sa podľa nich vlastne v Moldave nad Bodvou stalo," uviedol Kaliňák. Je presvedčený, že téma zásahu v Moldave je pre mnohých len vytĺkaním politického kapitálu.

Policajný zásah kritizuje aj Jana Dubovcová


Policajný zásah v Moldave nad Bodvou kritizuje aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Podľa ombudsmanky prišlo postupom polície k závažnému porušeniu základných práv a slobôd väčšieho počtu fyzických osôb. O tejto záležitosti chcela diskutovať na zasadaní vlády 8. januára, na rokovaní však nedostala slovo. Kabinet síce zaradil jej vyrozumenie a odporúčania vyplývajúce z udalosti do programu, avšak neotvoril rozpravu, pričom podľa Dubovcovej prijal uznesenie, že sa nemala takýmto spôsobom naň obracať. Podľa Kaliňáka Dubovcová materiál predložila v rozpore so zákonom, keďže sa mala obrátiť najprv na políciu, najlepšie na príslušné krajské riaditeľstvo, a potom na ministerstvo vnútra.

Polícia ešte v júni 2013 odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Na výsluch predviedli 15 ľudí, dve osoby boli obvinené z útoku na verejného činiteľa.