Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Strana SaS spustila petíciu proti ďalšej pôžičke pre Grécko

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Líder strany Richard Sulík v rámci dnešnej diskusie v Európskom informačnom centre uviedol, že odklepnutím ďalšej pôžičky dlh Grécka stúpne na 200 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Bratislava 21. júla (TASR) - Strana SaS spustila petíciu proti tretiemu záchrannému balíku pre Grécko. Vyzvala tak verejnosť, aby odmietla ďalšiu pôžičku pre túto krajinu.

Podľa liberálov Gréci nesúhlasia s reformami a úspornými opatreniami, ktoré mu ako záchranné koleso hádže zvyšok Európy. "Prečo by sme sa teda aj my mali podieľať na predlžovaní agónie a záchrane Grécka," pýtajú sa vo výzve predstavitelia strany.

Podľa SaS zástupcovia Slovenska, ktorými sú premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír, v Bruseli "zrazili podpätky a odkývali tretí záchranný balík pre Grécko", teda aj participáciu Slovenska na zachraňovaní Atén. "Podiel Slovenska na záchrane Grécka stúpne na takmer 2 miliardy eur. Čiže asi tisícka na každú slovenskú domácnosť," vyčíslila strana. Zároveň sa ľudí pýta, či im nevadí takto vyhadzovať peniaze "von oknom".

Líder strany Richard Sulík v rámci dnešnej diskusie v Európskom informačnom centre uviedol, že odklepnutím ďalšej pôžičky dlh Grécka stúpne na 200 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Pritom Medzinárodný menový fond hovorí, že dlh je splatný v prípade Grécka do 120 % HDP. Ak majú Gréci dlh 170 % HDP, tak je evidentné, že je nesplatný a nesplatiteľný. Napriek tomu im ide eurozóna vnútiť ďalšie dlhy a zásadne odmieta odpustenie dlhu," skonštatoval Sulík.

Podľa neho je zbytočné, aby si krajiny namýšľali, že Grécko uskutoční nejaké reformy. "Tam bola niekoľko rokov poslušná vláda a nereformovali. Premiér Alexis Tsipras má riadny mandát od voličov a teraz príde eurozóna a vnúti Grékom iné parametre. Toto je veľmi povážlivá vec, lebo my tu odsúvame nabok akékoľvek demokratické princípy," skonštatoval Sulík s tým, že je tu akási dogma, že Grécko nesmie opustiť eurozónu. "To je ideológia, ktorej podľahla celá eurozóna bez akýchkoľvek ekonomických argumentov. A na toto eurozóna aj celá Európska únia strašne doplatí, lebo aby túto ideológiu udržala pri živote, porušuje svoje vlastné pravidlá, a to masívne. Vyhadzuje stovky miliárd eur európskych daňovníkov von oknom a do tretice šliape po demokratických zásadách," doplnil Sulík.

Podľa jeho slov sa za posledných päť rokov nezamestnanosť v Grécku zdvojnásobila, HDP klesol o štvrtinu, priemyselná produkcia klesla na úroveň 70. rokov a neúnosne stúpol dlh. "To je výsledok piatich rokov zachraňovania. Všetko sa dialo, ako záchrancovia chceli a tu je výsledok. Preto bol zvolený Alexis Tsipras. Ľudia v zúfalstve, lebo ich tam dohnala eurozóna, si zvolia takéhoto človeka, ktorý nemá páru o vládnutí a ekonomike. To vidno aj na tom, že on si niečo nechá schváliť v referende a o týždeň urobí pravý opak. Za toto ho budú ľudia ešte jedného dňa hnať. Toto je ten nebezpečný vývoj, ktorý pokojne môže jedného dňa položiť celú eurozónu," dodal Sulík.