Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Strana SDKÚ-DS nebude navrhovať kandidáta na generálneho prokurátora

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanecký klub SDKÚ-DS považuje Jozefa Čentéša za jediného legitímneho kandidáta na generálneho prokurátora, zdôraznila Lucia Žitňanská.

Bratislava 8. januára (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS nepredloží do parlamentu žiaden návrh kandidáta na generálneho prokurátora. Nezúčastní sa ani na voľbe takého kandidáta a neplánuje sa zapojiť ani do diskusií o prípadných nových kandidátoch. Na brífingu to dnes uviedla exministerka spravodlivosti a šéfka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Poslanecký klub SDKÚ-DS považuje Jozefa Čentéša za jediného legitímneho kandidáta na generálneho prokurátora a ani rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča o jeho nevymenovaní do pozície generálneho prokurátora na tejto skutočností nič nezmenili," zdôraznila Žitňanská. Vzhľadom na to, že štyri opozičné strany sa v pondelok (7.1.) dohodli na podaní návrhu na obžalovanie prezidenta za úmyselné porušenie ústavy, Žitňanská predpokladá, že žiadneho kandidáta nebudú navrhovať ani iné opozičné strany.

Hlava štátu podľa jej slov konala na objednávku a "odrobila za vládnu stranu Smer-SD špinavú robotu za asistencie Ústavného súdu SR". "Vydláždili tým cestu kandidátovi za stranu Smer," myslí si Žitňanská.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil v pondelok (7.1.) termín pre poslancov parlamentu na podávanie návrhov na vymenovanie kandidáta za generálneho prokurátora. Poslanci by tak mali urobiť do 18. januára.

Podľa denníka SME sa vo vedení Smeru-SD v súvislosti s možnými kandidátmi hovorí najmä o špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, prokurátorke Eve Mišíkovej a bratislavskom krajskom prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Posledný z nich sa údajne touto témou nebude zaoberať minimálne dovtedy, kým Ústavný súd SR nerozhodne o návrhu Čentéša na vydanie predbežného opatrenia.