Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

TIP: Musíme zabezpečiť otvorenosť a transparentnosť našej vlasti

Na archívnej snímke predseda strany Tomáš Hudec. Foto: TASR - Dušan Hein

Predstavitelia strany dnes avizovali návštevu všetkých regiónov Slovenska, aby im ponúkli v spolupráci s verejnosťou účinné opatrenia na boj s korupciou.

Bratislava 26. marca (TASR) - Zabezpečiť otvorenosť a transparentnosť Slovenska chce prostredníctvom svojho antikorupčného programu mimoparlamentná strana TIP. Jej predseda Tomáš Hudec na dnešnej tlačovej konferencii predstavil prvý balíček programu nazvaného Spolupráca proti korupcii, ktorý je určený samosprávam.

Podľa strany každý občan by mal vedieť, kedy a kde budú miestni volení predstavitelia rokovať, rozhodovať a hlasovať, ich zasadnutia musia byť otvorené verejnosti a každý volič má právo dopredu si prečítať, o čom sa bude rokovať a čo presne sa pripravuje na schvaľovanie. TIP tiež požaduje, aby ešte pred hlasovaním miestneho zastupiteľstva mohol občan povedať vlastný názor a pýtať sa. Ak už bude rozhodnuté, aby si mohol prečítať, čo presne sa prijalo. Podľa strany je tiež dôležité, aby volič vždy vedel, kto ako hlasoval, čo povedal a ako to zdôvodnil.

Predstavitelia strany dnes avizovali návštevu všetkých regiónov Slovenska, aby im ponúkli v spolupráci s verejnosťou účinné opatrenia na boj s korupciou. "Verejným funkcionárom iniciatíva pomôže tým, že dostanú priamo do ruky už hotové a odborne pripravené znenia a texty materiálov, ktoré by mala obec alebo mesto prijať. Často ich obsah pôjde ešte nad rámec opatrení, ktoré sú merané v projekte Otvorená samospráva," povedal Hudec.

Antikorupčný program strany TIP má názov Spolupráca proti korupcii. Súčasťou konceptu sú konkrétne opatrenia a nástroje, takzvané "balíčky" na zvýšenie transparentnosti, určené nielen pre samosprávy, VÚC, ministerstvá a úrady, ale aj štátne firmy, mestské podniky, organizácie spadajúce pod mestá a kraje. Projekt sa týka aj firiem, ktorým platí štát za služby. "Práve zákonom stanovené rovnaké podmienky transparentnosti, aké majú mestá, či obce, by mali mať aj firmy, ktoré dostanú verejné zákazky, ako napríklad v prípade stále medializovanej kauzy Váhostavu. Ak by mali takéto spoločnosti povinnosť vedenia prostriedkov od štátu na transparentnom účte, verejnosť by videla každý ich pohyb a nedochádzalo by k nonsensom ako nevyplatenie faktúr subdodávateľom," upozornil.

Hudec tvrdí, že korupcia ako deštruktívny spoločenský zvyk vytiahne z vrecka každého z nás 200 eur ročne a je jednou z príčin, prečo nezostáva v rozpočtoch na potrebné veci dosť peňazí. "Politické strany na seba navzájom vyťahujú kauzy, zväčša však iba s cieľom skompromitovať politického súpera a nie reálne pomôcť aktuálnemu stavu krajiny. A tak boj proti korupcii zakaždým skončí ako smutná štatistika čísel, ktoré niekto (občan) musel zaplatiť, pretože aj napriek zisteniam neboli k dispozícii dostatočné zákonné páky," dodal.

Strana TIP zatiaľ súťažila v dvoch voľbách. V roku 2014 získala vo voľbách do Európskeho parlamentu 3,69 percenta hlasov a bola prvou stranou pod čiarou. V komunálnych voľbách získal TIP pozíciu šiestich starostov (0,2 percenta) a 112 poslancov (0,53 percenta).

Politickú stranu TIP zaregistrovalo ministerstvo vnútra v novembri 2013. Sídlo má v Banskej Bystrici a okrem Hudeca stoja za ňou Ľuboš Majer a Ivana Augustinská. Strana chce byť pravicová a liberálne orientovaná. Svoju agendu chce stavať na princípoch slušnosti, tolerancie a kompromisu. V roku 2016 by sa chcela dostať do parlamentu.