Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Strana TIP ponúka tretiemu sektoru miesta vo volebných komisiách

Strana TIP sa chystá kandidovať do novembrového hlasovania, kandidátov predstaví čoskoro. O kandidátoch rozhodne Republiková rada strany.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Strana TIP ponúka tretinu svojich miest vo volebných komisiách pre novembrové komunálne voľby (15. 11.) tretiemu sektoru. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Tomáš Hudec. Verí, že sa tým zvýši transparentnosť komunálnych volieb.

"Prichádzame s projektom tretina miest tretiemu sektoru, chceme ho spustiť už v týchto komunálnych voľbách. Boli by sme radi, keby prejavili záujem organizácie ako Transparency International či Aliancia Fair-play," povedal Hudec. Prihlášky a podmienky pre účasť v komisiách nájdu organizácie na webstránke strany.

TIP sa chystá kandidovať do novembrového hlasovania, kandidátov predstaví čoskoro. O kandidátoch rozhodne Republiková rada strany. Začiatkom septembra TIP zverejní svoje financovanie.

Predstavitelia TIP-u dnes predniesli aj výhrady voči volebnému zákonu, ktorý len nedávno presadila minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a ktorý platí od júla. Predstaviteľom strany sa nepozdáva, že nedošlo k zásadným zmenám. Nazdávajú sa, že zákony naďalej vyhovujú politickým dinosaurom a kartelom politických strán. Kritizujú napríklad neexistenciu elektronického hlasovania.

Strane sa tiež nepozdáva nová Štátna volebná komisia, ktorá má dohliadať na financovanie politických strán. "Desať členov zo 14 delegujú politické strany, zvyšok štátne orgány, do ktorých predstaviteľov volia tiež politické strany. To idú strany kontrolovať samé seba," povedala podpredsedníčka Jana Vološinová. Zaujíma ju, prečo v komisii nedostal priestor tretí sektor.