Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Stránku volby.digital využili na registráciu pre voľby tisíce Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Drozd

Autori aplikácie predpokladajú, že záujem bude ešte viac stúpať s blížiacim sa 15. januárom, ktorý je posledným dňom pre doručenie žiadosti o vydanie hlasovacieho lístka pre voľbu poštou.


Bratislava 11. januára (TASR) – Prostredníctvom stránky a aplikácie volby.digital požiadalo k dnešnému dňu o možnosť hlasovať v marcových parlamentných voľbách zo zahraničia už takmer 10.000 Slovákov. Autori aplikácie predpokladajú, že záujem bude ešte viac stúpať s blížiacim sa 15. januárom, ktorý je posledným dňom pre doručenie žiadosti o vydanie hlasovacieho lístka pre voľbu poštou.

Aplikácia volby.digital je výsledkom snahy IT špecialistov a ďalších sympatizantov platformy Slovensko.Digital ukázať, ako sa IT služby slúžiace pre štát dajú robiť efektívne. Ako upozornil Michal Truban, jeden z iniciátorov výzvy Slovensko.Digital, nápad s aplikáciou umožňujúcou jednoduchšiu registráciu pre možnosť voliť zo zahraničia, vychádzal zo skúseností z predchádzajúcich parlamentných volieb. „V minulých voľbách sa pre voľbu poštou rozhodli menej ako tri percentá všetkých oprávnených uchádzačov žijúcich v zahraničí. Z celkového odhadovaného počtu 300.000 Slovákov v cudzine tak išlo len o ich zlomok. Jedným z dôvodov bolo komplikované vytváranie žiadosti o hlasovací lístok," vysvetli Truban.

Práve na tento problém sa zamerali autori aplikácie na stránke volby.digital. "Registrácia k voľbám sa vďaka nej dá spraviť priamo cez telefón alebo počítač," upozornil Ľudovít Scholtz, ktorý je jedným z programátorov aplikácie. Prehľadná stránka prevedie užívateľa cez potrebné kroky. "Všetky údaje sa automaticky po zadaní vložia do predpripraveného formulára, ktorý stačí podpísať priamo v telefóne alebo počítači a odoslať emailom," vysvetlil. Celý postup žiadosti sa podľa jeho slov podarilo skrátiť na tri minúty, 20 slov a osem kliknutí.

Iniciátori výzvy Slovensko.Digital sú presvedčení, že stránka volby.digital je príkladom toho, ako sa malej skupine ľudí, pracujúcich vo svojom voľnom čase, môžu podariť veľké veci, ale aj toho, ako technológie dokážu zjednodušiť život a ušetriť hodiny času. "Verejnosť si aj vďaka tejto aplikácii môže reálnejšie predstaviť, čo všetko by bolo možné vytvoriť za jednu miliardu eur, ktorá je vyčlenená z eurofondov na informatizáciu spoločnosti," uviedol ďalší z iniciátorov výzvy Slovensko.Digital Ján Suchal. Platforma chce preto v podobných projektoch pokračovať aj v budúcnosti.