Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stranám a kandidátom má pri nejasnostiach poradiť štátna komisia

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Nové pravidlá výkonu volebného práva, ako aj volebnej kampane nadobudli účinnosť od 1. júla 2015.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Politické strany a kandidáti by mali mať možnosť v prípade nejasností svojho konania vo vzťahu k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva obrátiť sa na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán a požiadať ju o stanovisko. Takúto možnosť chcú novelou tohto zákona zaviesť poslanci Lucia Žitňanská (Most-Híd), Martin Poliačik (SaS), Jana Laššáková, Róbert Madej a Viera Kučerová (všetci Smer-SD). Právnu normu predložili na septembrovú schôdzu NR SR.

Nové pravidlá výkonu volebného práva, ako aj volebnej kampane nadobudli účinnosť od 1. júla 2015. Oproti predchádzajúcej právnej úprave došlo k zmene pravidiel z hľadiska riadenia volieb, práv a povinností subjektov zúčastňujúcich sa vo voľbách, výkonu volebného práva, ale najmä financovania a vykonávania volebnej kampane.

Aktuálna spoločná novela Smeru-SD a opozície má dať možnosť stranám a kandidátom vo voľbách, aby v prípade nejasností svojho konania mali možnosť požiadať štátnu komisiu o stanovisko k vzniknutému problému a vyhnúť sa tak porušeniu zákona. Komisia má svoje závery na aplikáciu zákona vo forme stanoviska zverejňovať na webovom sídle ministerstva vnútra v rámci preventívnej činnosti pre všetky subjekty, ktorých sa zákon týka.

Do zákona o podmienkach výkonu volebného práva sa tak má dostať nový odsek, podľa ktorého štátna komisia poskytne politickej strane na jej žiadosť stanovisko k pravidlám financovania politických strán a k pravidlám financovania volebnej kampane, a to do 30 dní. V čase volebnej kampane už do 15 dní od doručenia žiadosti.