Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Strany navrhujú zvýšiť digitálnu zručnosť seniorov najmä školeniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Formou podpory seniorov pri digitalizácii by podľa PS mohlo byť vytvorenie digitálnych HUB-ov, kde by im boli k dispozícii školitelia a školiteľky. KDH navrhuje zriadiť individuálne vzdelávacie účty.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Na Slovensku má podľa štatistík Eurostatu z roku 2020 základné digitálne zručnosti vo vekovej skupine 65 – 74 rokov len 11 % obyvateľov, zatiaľ čo priemer EÚ je 24 %. Politické strany a hnutia navrhujú tento rozdiel znížiť celoživotným vzdelávaním, školeniami či vytvorením online platformy na testovanie a rozvoj digitálnych zručností.

Konkrétnou formou podpory seniorov pri digitalizácii by podľa hnutia Progresívne Slovensko mohlo byť vytvorenie digitálnych HUB-ov v komunitných centrách, kde by im boli k dispozícii školitelia a školiteľky. Navrhujú aj spustenie online platformy na testovanie a kontinuálny rozvoj či pokračovanie projektu Senior-tablety z Plánu obnovy a odolnosti.

"V Progresívnom Slovensku si uvedomujeme, že digitálna transformácia zasiahne každého, a preto chceme, aby mal každý občan a občianka možnosť naplno využiť prínosy digitalizácie a nezostať bokom," dodalo hnutie.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zasa navrhuje zriadiť individuálne vzdelávacie účty, na ktorých by mal každý občan istú sumu finančných prostriedkov na úhradu vzdelávacích kurzov, medzi ktoré bude patriť aj nadobúdanie digitálnych zručností pre seniorov.

"Uplatníme systém celoživotného vzdelávania, ktorý umožní ľuďom v akomkoľvek produktívnom veku doplniť si vzdelanie, aktualizovať zručnosti, respektíve rekvalifikovať sa na potrebnú spôsobilosť prostredníctvom siete vzdelávacích inštitúcií," uviedlo KDH.

Slovenská národná strana (SNS) vidí riešenie v školeniach realizovaných napríklad na školách v poobedných hodinách. "Z plánu obnovy sa začali tieto školenia, no je potrebné prehodnotiť ich efektivitu," dodala strana.

Objem zdrojov v Pláne obnovy a odolnosti by nemal byť podľa hnutia Republika využitý len na nákup techniky. Preto plánuje iniciovať ucelený systém prezenčného vzdelávania. Po splnení stanovených požiadaviek by seniori boli vybavení potrebnou technikou. "Našim cieľom je otvoriť seniorom ďalšie možnosti získavať informácie, kontaktovať sa s verejnou správou a tiež uľahčiť im elektronickú komunikáciu," objasnilo.

Dostupnosť inkluzívneho vzdelávania pre všetky vekové kategórie, ako aj pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva chce strana Demokrati zvýšiť aj pokračovaním spolupráce s Digitálnou koalíciou. "V tejto súvislosti na európskej úrovni podporíme tvorbu právnych predpisov zvyšujúcich úroveň bezpečnosti zraniteľných skupín na internete, vrátane seniorov," uzavreli Demokrati. Ostatné politické subjekty oslovené TASR, vrátane Smeru-SD, SaS či OĽANO, sa k téme nevyjadrili.