Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Strany okolo MF kritizujú Alianciu za nerozšírenie výroby zbrojovky

Na archívnej snímke Pavel Macko. Foto: TASR Pavel Neubauer

Ako za zoskupenie povedal Pavel Macko, v súčasnej situácii, vzhľadom na vojnu za hranicami Slovenska, je pre bezpečnostnú situáciu potrebné investovať do Ozbrojených síl SR a ich techniky.

Moldava nad Bodvou 7. septembra (TASR) - Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra (MF) kritizuje, že mestské zastupiteľstvo (MsZ) odmietlo zámer odpredaja nehnuteľností v areáli bývalého Vojenského opravárenského podniku v Moldave nad Bodvou, kde chcela svoje pôsobenie rozšíriť štátna akciová spoločnosť Konštrukta – Defence. Podľa neho išlo o politikárčenie poslancov za stranu Aliancia, ktorá zabraňuje rozvoju regiónu, vzniku pracovných miest a ohrozuje aj tie existujúce. Spolu s vedením mesta to jeho zástupcovia uviedli na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ako za zoskupenie povedal Pavel Macko, v súčasnej situácii, vzhľadom na vojnu za hranicami Slovenska, je pre bezpečnostnú situáciu potrebné investovať do Ozbrojených síl SR a ich techniky. Podľa neho má Moldava nad Bodvou dlhoročnú tradíciu v oblasti obranného priemyslu a potenciál na jeho rozšírenie. "Dostali sme sa do situácie, keď politikárčenie vyháňa podnik z tohto priestoru. Máme tu voľné bývalé kasárenské priestory po výzbrojnej základni, máme tu zbrojovku Konštrukta – Defence, ktorá chce rozšíriť svoju výrobu a kapacitu," uviedol s tým, že v rámci jej rozšírenia by mohlo pribudnúť približne 100 pracovných miest, čo by pomohlo mestu aj regiónu.

Primátor Slavomír Borovský pripomenul, že prijatie ponuky na odpredaj nehnuteľností, ktoré sa radnica dlhodobo snaží predať, by mestu pomohlo. "Je mi ľúto rozhodnutia väčšiny poslancov za stranu Aliancia, ktorí jednoznačne a jednohlasne odmietli túto ponuku," dodal. Podľa neho je takéto rozhodnutie, ktoré nepodporí vznik pracovných miest a regionálny rozvoj, nepochopiteľné.

Viceprimátor Norbert Krušinský dodal, že vedenie mesta je pripravené vyjsť v ústrety spoločnosti Konštrukta – Defence. Poslancov Aliancie zároveň požiadal, aby prehodnotili postoj k tejto téme.

MsZ ešte na svojom aprílovom zasadnutí odmietlo návrh na schválenie zámeru predaja nehnuteľnosti uvedenej firme v areáli bývalého Vojenského opravárenského podniku. Spoločnosť sa venuje oblasti výroby, servisu a opráv vojenskej techniky a vojenského vybavenia prioritne pre zabezpečenie zvyšovania obranyschopnosti SR a pre požiadavky rezortu Ministerstva obrany SR a Ozbrojených síl SR. Mestu ponúkla dva milióny eur. Poslanci podľa radnice zároveň odmietli ďalšie rokovania súvisiace s týmto zámerom.