Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Strany zatiaľ o návrhoch na prezidentských kandidátov nehovoria

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Progresívne Slovensko víta, že diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš sa rozhodli ísť občianskou cestou a zbierajú podpisy pod prezidentskú kandidatúru.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Viaceré politické strany sa zatiaľ nevyjadrili, či postavia vlastného nominanta na prezidenta alebo podporia niektorého z kandidátov, ktorí sú už známi. Chcú si počkať na finálny zoznam. Mimoparlamentné hnutie Sme rodina opakovane deklaruje, že nebude mať vlastného kandidáta. Naopak, mimoparlamentná Aliancia hovorí, že predstaví svojho kandidáta.

Koaličný Hlas-SD tvrdí, že téma prezidentských volieb pre nich stále nie je aktuálna. "Ešte nie sú utrasené procesy ani z parlamentných volieb," povedala pre TASR hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v tomto týždni vylúčil, že by súčasťou dohody so Smerom-SD a SNS bola jeho kandidatúra na prezidenta. Rozhodnutie o prezidentskom kandidátovi za Hlas podľa neho zatiaľ nepadlo.

Progresívne Slovensko víta, že diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš sa rozhodli ísť občianskou cestou a zbierajú podpisy pod prezidentskú kandidatúru. "O tom, či niektorého z kandidátov podporíme alebo nominujeme vlastného, bude v prvom rade rozhodovať naše predsedníctvo, ktoré tak urobí v najbližšom čase," uviedla Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia hnutia.

Hnutie OĽANO a priatelia odkázalo, že všetkými personálnymi otázkami sa bude v blízkom čase zaoberať snem hnutia. KDH rokuje o prezidentských kandidátoch a uvažuje aj o postavení vlastného kandidáta. "Rokovania nie sú ukončené, o výsledkoch, prípadných spoluprácach i personálnych otázkach bude KDH včas informovať," skonštatovala hovorkyňa Lenka Halamová.

Mimoparlamentné hnutie Republika tvrdí, že akékoľvek úvahy o ďalších voľbách sú zatiaľ predčasné vzhľadom na kreovanie novej vlády a jej program. Podľa toho sa následne zariadi aj Republika.

V budúcoročných prezidentských voľbách strana Aliancia postaví svojho vlastného kandidáta. "Momentálne prebiehajú rokovania. O výsledkoch týchto rokovaní budeme včas informovať aj verejnosť," uviedla Évi Pálinkás z Aliancie. Naopak, Sme rodina nebude mať svojho kandidáta. "O tom, koho podporíme, sa rozhodneme, až keď budú jasní všetci kandidáti," odkázali z tlačového oddelenia.

Mimoparlamentná strana Demokrati považuje Korčoka za silného demokratického kandidáta s pevným zahranično-politickým ukotvením. "Každopádne, počkáme si na finálny zoznam uchádzačov a následne zaujmeme jasné stanovisko, ktoré verejne oznámime," uviedla Martina Kakaščíková z Demokratov.