Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Stratégia rozvoja cyklistickej dopravy pôjde do vlády v marci 2013

Cykloturistika Foto: TASR/Tomáš Doboš

Návrh národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v súčasnosti prebieha vnútrorezortným pripomienkovým konaním.

Košice 10. októbra (TASR) - Rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky na Slovensku je cieľom národnej stratégie, ktorú pripravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Dokument má rezort predložiť na rokovanie vlády v marci 2013.

"Vyššie územné celky, mestá a obce, i občianske združenia sa budú môcť oprieť o tento zásadný dokument pri plánovaní cyklotrás, cyklochodníkov a rozvoji cykloturistiky na Slovensku," uviedol dnes Peter Klučka z Inštitútu stratégie MDVRR SR počas košickej konferencie Cyklistická doprava 2012.

Návrh národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v súčasnosti prebieha vnútrorezortným pripomienkovým konaním. Pripravovaný je v spolupráci s vyššími územnými celkami, mestami a obcami, a mimovládnymi organizáciami. "Sú v ňom obsiahnuté všetky roky neriešené problémy cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Našou úlohou je predovšetkým zamerať sa na dve oblasti - jednak zrovnoprávniť cyklistickú dopravu s ostatnými druhmi dopráv, s ostatnými účastníkmi cestnej premávky, a zároveň zvýrazniť veľký význam cykloturisticky ako významnej súčasti turistického ruchu v SR," povedal Klučka pre TASR.

Dokument má podľa neho pomôcť pri rozpočtových a územnoplánovacích zámeroch pre rozvoj cyklistickej dopravy, pri výstavbe infraštruktúry, bezpečnosti cestnej premávky, ale aj pre osvetu v tejto oblasti. "Osveta, zmena myslenia obyvateľstva je to najdôležitejšie, čo chceme touto stratégiou dosiahnuť," konštatoval.