Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Stratégiu ľudských práv rada vlády odsúhlasila

Foto: Teraz.tv

Úlohu vypracovať Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv v SR si uložila vláda Ivety Radičovej ešte v roku 2011.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv v SR pôjde na rokovanie vlády. Členovia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ju dnes odsúhlasili. Príprava stratégie trvala tri roky.

"V dejinách SR ešte nebol schválený dokument, ktorý prešiel tak širokou verejnou diskusiou, ku ktorému bolo také obrovské množstvo sedení a taká urputná snaha nájsť kompromisné riešenie," uviedol po skončení rokovania predseda rady a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa jeho slov nebol nikto z diskusie o stratégii vylúčený.

Pri hlasovaní nebol nikto z členov rady proti, traja sa zdržali hlasovania. "Slovensko nemá rámcový dokument ľudskoprávneho charakteru, táto stratégia je prvým takýmto dokumentom," zdôraznil Lajčák.

Počas diskusie zaznelo viacero názorov, že tento dokument nie je celospoločenským konsenzom. Občianski aktivisti napríklad vyčítali, že do stratégie sa dostali iba pripomienky jednej strany.



Lajčák požiadal členov rady, ak majú výhrady alebo pripomienky ku schválenému textu, aby mu ich adresovali do 5. decembra. "Budú priložené k materiálu, nebudú súčasťou stratégie," doplnil.

Úlohu vypracovať Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv v SR si uložila vláda Ivety Radičovej ešte v roku 2011. Gestorom vypracovania dokumentu je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý je zároveň predsedom ľudskoprávnej rady vlády.