Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Strava školákov má byť vyvážená, dôraz sa má klásť na domáce potraviny

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušana Janíčka by mali v školských jedálňach klásť dôraz na domáce potraviny a suroviny.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Strava školákov by mala byť vyvážená, rovnako by žiaci mali prijímať dostatok živín a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre rast ich organizmu. Pre TASR to uviedol Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Podľa podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Dušana Janíčka by mali v školských jedálňach klásť dôraz na domáce potraviny a suroviny. Poznamenal to pri príležitosti piateho ročníka podujatia Hovorme o jedle, ktoré sa uskutočnilo v 472 slovenských školách a vyvrcholilo v piatok 20. októbra.

Správne nutričné hodnoty výživy sú podľa Ochabu v súčasnom období zabezpečené prostredníctvom odporúčaných výživových dávok. "Tie sú súčasťou jedálnička, ktorý je v jednotlivých školách odstupňovaný podľa veku dieťaťa. Výživové dávky sú odporúčané a pripravujú sa v školských jedálňach," uviedol. Kalorický príjem u detí by sa mal rovnať ich výdaju energie.

Projekt Hovorme o jedle sa v školách realizoval období, v ktorom vzniká Národný potravinový katalóg. Ten ponúkne verejným obstarávateľom nakupujúcim potraviny za štátne zdroje čerstvé produkty v dobrej kvalite s garantovanými výživovými hodnotami, flexibilitou dodávok a za primerané ceny. "Veríme, že sa o rok do šiesteho ročníka projektu zapoja už aj školy, ktoré budú nakupovať čerstvé potraviny práve od lokálnych slovenských výrobcov a pre žiakov základných škôl budú variť zdravé obedy výhradne zo slovenských surovín," poznamenal Janíček. Ako doplnil, v súčasnosti je zastúpenie slovenských potravín v nákupných reťazcoch len 40-percentné.