Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci môžu získať štipendium na ročný študijný pobyt v USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výmenný pobyt financuje Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov, realizuje ho nezisková vzdelávacia organizácia American council for International Education.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Slovenskí stredoškoláci môžu stráviť školský rok 2020/21 na strednej škole v USA. Záujemcovia o bezplatný študijný pobyt v rámci programu Future Leaders Exchange (FLEX) sa môžu prihlásiť online do 17. októbra tohto roka. Informovala o tom Jana Illešová z Veľvyslanectva USA na Slovensku.

Výmenný pobyt financuje Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov, realizuje ho nezisková vzdelávacia organizácia American council for International Education.

Štipendium pokryje náklady na letenku, ubytovanie v hostiteľskej rodine, štúdium na americkej strednej škole, zdravotné poistenie, prípravné školenie aj mesačný príspevok určený na spoločenské aktivity. "Študenti si hradia náklady spojené so získaním cestovného pasu, osobné výdavky nad rámec mesačného štipendia či náklady spojené s nadrozmernou batožinou," uviedla Illešová.

Prihlásiť sa môžu iba stredoškoláci, ktorí majú slovenské občianstvo a študujú v prvom alebo druhom ročníku strednej školy. V prípade päťročného gymnázia to môžu byť aj študenti tretieho ročníka. "Študenti, ktorí sa narodili medzi 15. júlom 2002 a 15. júlom 2005, musia mať dobrý priemer a angličtinu na komunikatívnej úrovni," vysvetlila.

Slovensko je v tomto programe zaradené od roku 2018. V auguste 2019 vycestovalo do USA prvých desať študentov. "Vďaka programu každoročne vycestuje do USA viac ako 900 študentov stredných škôl z 21 krajín Európy a Ázie. Štipendisti si tak na rok vyskúšajú život amerického teenagera a naučia sa rešpektovať odlišnosti iných kultúr. Po roku v zahraničí sa domov vrátia samostatnejší a pripravenejší na život v čoraz viac prepojenom svete," uzavrela Illešová.