Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci sa môžu zapojiť do súťaže Študuj dopravu

Na snímke študenti prichádzajú na Gymnázium Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave 10. januára 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Súťaž vyhlásila Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity.

Žilina 8. februára (TASR) – Stredoškoláci sa môžu zapojiť do súťaže Objav PEDAS – Študuj dopravu – Zelená doprava, ktorú vyhlásila Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (FPEDAS) Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA si môžu pri tvorbe projektov vybrať zo šiestich tém.

Súťažné projekty môžu študenti stredných škôl prihlásiť do 10. mája. "Fakulta chce aj touto formou rozvíjať vzťah žiakov k štúdiu dopravných odborov a hľadaniu ekologických riešení dopravných systémov pre udržateľné smerovanie dopravy v spoločnosti," povedala koordinátorka súťaže Eva Nedeliaková.

Cieľom súťaže je vyhľadávať talentovaných stredoškolákov. "Viesť ich k samostatnému tvorivému mysleniu a vytvoriť im priestor na tvorbu vlastného súťažného projektu, v ktorom môžu aplikovať nadobudnuté teoretické vedomosti a odborné zručnosti. Študenti môžu rozhodnúť o tom, aká môže byť budúcnosť dopravy, ako riešiť jej problémy s ohľadom na životné prostredie, od osobnej dopravu cez vodnú až leteckú," uviedla Valentovičová.

Súťaž Objav PEDAS – Študuj dopravu – Zelená doprava sa koná pod záštitou dočasne povereného ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina).