Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Liptovsko-oravský seniorát sa k výročiu reformácie stretne v nedeľu

Martin Luther Foto: Wikipédia

Všetky stretnutia pri príležitosti tohto významného výročia sú súčasťou misijného podujatia "Oslobodení Božou milosťou".

Bratislava 21. apríla (TASR) - Ďalšie zo série seniorálnych stretnutí k 500. výročiu reformácie, tentoraz Liptovsko-oravského seniorátu, sa uskutoční v prvú nedeľu po Veľkej noci - 23. apríla v Partizánskej Ľupči. Všetky stretnutia pri príležitosti tohto významného výročia sú súčasťou misijného podujatia "Oslobodení Božou milosťou".

Slávnostné služby Božie sa začnú v nedeľu o 10.00 h v Evanjelickom kostole v Partizánskej Ľupči. Kázeň prednesie superintendent ECAV v Českej republike Marián Čop, ktorý je zborovým farárom v Slovenskom evanjelickom cirkevnom zbore augsburského vyznania v Prahe. Liturgovať budú generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, biskup Východného dištriktu ECAV Slavomír Sabol, seniorka Liptovsko-oravského seniorátu Katarína Hudáková a ďalší duchovní. Na organe bude hrať Janko Siroma.

Predsedníctvo ECAV na Slovensku v rámci programu odovzdá Cenu Leonarda Stöckela za rok 2017 profesorke Ing. arch. Janke Krivošovej a Ing. arch. Ondrejovi Mrlianovi.

Po službách Božích bude nasledovať odhalenie pamätníka k 500. výročiu reformácie pred evanjelickým kostolom v Partizánskej Ľupči. Tam sa veriaci stretnú aj na popoludňajšom programe o 14.00 h.

S prednáškou o histórii reformácie v Liptovsko-oravskom senioráte vystúpia Rastislav Stanček a Karol Dzuriak, historik z Liptovského múzea v Ružomberku. V programe budú účinkovať spevokoly z Partizánskej Ľupče, Hýb, Liptovského Jána a Párnice, dychové kvarteto z Oldřichova a ďalší.

V rámci popoludňajšieho programu členovia Predsedníctva ECAV odovzdajú pamätné medaily k 500. výročiu reformácie významným osobnostiam tohto seniorátu.

V Kultúrnom dome v Partizánskej Ľupči sa uskutoční program pre dorast a mládež. S divadelným predstavením vystúpia žiaci Evanjelického gymnázia Juraja Tranovského v Liptovskom Mikuláši. Program pre menšie deti bude v priestoroch tamojšej základnej školy.

V kultúrnom dome si návštevníci budú môcť pozrieť putovné výstavy "500 rokov reformácie ECAV na Slovensku" a "Vyšívaná história ECAV na Slovensku", ako aj prezentácie Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Evanjelickej diakonie ECAV, vydavateľstiev Tranoscius a Vivit a iných inštitúcií.

Informáciu TASR poskytla Edita Škodová, tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku.