Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Boss gangu sýkorovcov Kýbel dostal opäť doživotie

Na snímke obžalovaný Róbert L. (prezývaný Kýbel). Foto: TASR/Branislav Račko

Taký trest mu dnes opäť vymeral Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Rozsudok si neprišiel vypočuť.

Banská Bystrica 20. apríla (TASR) – Boss gangu sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Taký trest mu dnes opäť vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Rozsudok si neprišiel vypočuť. Rovnako ani takisto na doživotie odsúdený Ivan C., zvaný Vinco-Vincko, a Jozef R., ktorý je vo väzbe v Maďarsku.

Ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin B., známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal. Alojza K., prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

Výška trestov, ktoré dnes ŠTS uložil, je zhodná s tými, ktoré sýkorovci dostali už vlani. Vtedy sa však niektorí odvolali na Najvyšší súd (NS) SR a ten vec vrátil späť prvostupňovému súdu. V trestnej veci obžalovaného Róberta L. a spol. rozhodoval senát v rovnakom zložení ako pred rokom.

Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba niektorých odsúdených priamo v súdnej sieni zahlásila odvolanie. Rozhodovať tak bude znova NS SR. V tejto súvislosti prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vzniesol námietku zaujatosti voči senátu NS SR pod vedením Štefana Harabina. Rovnako postupoval aj právny zástupca poškodených rodičov Romana Deáka Daniel Lipšic, ten ju vzniesol voči predsedovi senátu Harabinovi. Obhajca Alojza K. Namir Alyasry zasa vzniesol námietku zaujatosti voči senátu NS SR pod vedením Juraja Klimenta.

Pojednávanie sa konalo za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby a poznačili ho vyjadrenia obhajoby týkajúce sa "sudcovských rozbrojov".

Senát NS SR pod vedením Štefana Harabina totiž vo februári tohto roka zrušil vlaňajší odsudzujúci rozsudok v tejto kauze a vec vrátil ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol v inom zložení senátu. Následne ŠTS, ktorému bola vec vrátená, podal návrh na odňatie a prikázanie trestnej veci obžalovaného Róberta L. a spol. inému súdu. O tom rozhodoval senát NS SR pod vedením Juraja Klimenta v marci s výsledkom, že členovia senátu ŠTS, ktorý vyniesol rozsudok, nie sú vylúčení z trestného konania v tejto veci.

"Dva senáty NS SR rozhodujú jeden proti druhému. Prevládajú určité sudcovské rozbroje, vzájomné antipatie medzi sudcami a v centre pozornosti nie je obžalovaný. My sme tento senát nepovažovali za nezákonný. Našou hlavnou námietkou je to, že senát NS SR JUDr. Klimenta prekročil svoje právomoci, nestrannosť a vo svojom rozhodnutí explicitne poskytuje právne poradenstvo pánovi prokurátorovi, ktorému radí, aby v odvolacom konaní vzniesol námietku zaujatosti voči senátu JUDr. Harabina, čím, ľudovo povedané, chce dostať tento senát von z hry, aby o odvolaní rozhodoval už ďalší senát NS SR," reagoval obhajca Alyasry.

Ako zdôraznil Lipšic, trestné kolégium NS SR rozhodlo, že senát, ktorý rozhodoval v minulosti o dohodách o vine a treste s páchateľmi, môže v následnom konaní rozhodovať v merite veci a nie je vo veci vylúčený. Námietky obhajoby tak podľa neho nemajú žiadne právne opodstatnenie.

"Námietku zaujatosti som podal voči predsedovi senátu NS SR Harabinovi. Vo vzťahu k mojej osobe, ako k splnomocnencovi poškodených, si myslím, že zaujatosť je pomerne zrejmá a písomne ju podrobne zdôvodním, čo nebude až taký veľký problém," konštatoval po skončení procesu Lipšic.

"Námietku zaujatosti som podal voči odvolaciemu senátu 4T NS SR (senát pod vedením Harabina – pozn. red.) vzhľadom na to, že pri predchádzajúcom odvolacom konaní sa vyjadroval k hodnoteniu dôkazov, čo považujem za postup, ktorý nebol v súlade s Trestným poriadkom, a tým založil dôvody pochybnosti o ich zaujatosti k tejto veci," vysvetlil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Pripomenul tiež Harabinov negatívny vzťah a jeho vyjadrenia na adresu ŠTS.