Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

ŠTS: Obžalovaný Marian K. odpovedal aj na otázky prokurátorov

Na snímke obžalovaný Marian K. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pred ním vypovedala aj obžalovaná Alena Zs.

Pezinok 9. mája (TASR) - Obžalovaný Marian K. v rámci utorkového výsluchu odpovedal aj na otázky prokurátorov. Predtým to odmietal. Proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a v prípade prípravy vrážd prokurátorov sa na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku blíži k záveru.

Marian K. vinu odmieta. Vyjadril presvedčenie, že sa raz nájdu osoby, ktoré si mali objednať vraždy prokurátorov. "Je v spise veľa indícií, ktoré vyšetrovateľ nevidel alebo nechcel vidieť," podotkol obžalovaný. Konkrétne mená však neuviedol.

Pred ním vypovedala aj obžalovaná Alena Zs. Už skôr zdôraznila, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla, že by sa pre Mariana K. v minulosti podieľala na sledovaní osôb. Opakovane spochybnila pravdivosť listu, ktorý mal Zoltán A. ešte pred svojím zadržaním dať svojej známej. V liste, ktorý bol predložený orgánom činným v trestnom konaní na jar 2023, boli Alena Zs. a Marian K. označení za objednávateľov vrážd.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd opätovne rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Spolu s ďalšími dvomi osobami čelia aj obžalobe v súvislosti s prípravou vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.