Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Špecializovaný trestný súd zamietol žiadosť o prepustenie Aleny Zs.

Alena Zs, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Investigatívneho novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zamietol žiadosť obvinenej Aleny Zs. v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, na základe ktorej žiadala o prepustenie z väzby. TASR o tom v utorok oficiálne informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodoval o návrhu v utorok 11. decembra. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v trestnej veci proti obvinenej A. Zs. pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu, dňa 11. decembra 2018 zamietol. Sudca dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvinenou neuložil," objasnila Kudjáková. Rozhodnutie nie je právoplatné. V prípade sťažnosti obvinenej alebo jej obhajcu voči rozhodnutiu ŠTS bude po doručení rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

"Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry akceptuje rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pretože ho v súčasnom štádiu trestného konania považuje za zákonné a dôvodné," uviedla v utorok hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Rozhodnutie ŠTS mohlo byť zverejnené, až keď súd dostal doručenky o tom, že procesné strany (obhajca Aleny Zs. a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, pozn. TASR) uznesenie prevzali. Alena Zs. sa minulý týždeň na utorkovom zasadnutí vo veci svojej žiadosti o prepustenie z väzby nezúčastnila. Svojmu obhajcovi dala súhlas na pojednávanie v jej neprítomnosti. Ako prvá zo štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby.

Okrem Aleny Zs. z úkladnej vraždy páru sú obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Posledný menovaný v súčasnosti čelí aj konaniu na Okresnom súde Bratislava V za ekonomickú trestnú činnosť. Kvarteto zobral do väzby sudca ŠTS koncom septembra. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť, ktorú NS SR následne zamietol. Dôvodom väzby bola možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov. Teda všetky tri možné dôvody väzobného stíhania.

Investigatívneho novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí obvineným až doživotný trest odňatia slobody.