Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

STU aj UK označujú Slovenskú akadémiu vied za blízkeho partnera

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR

Máme spoločné vedecké tímy, spoločné študijné programy a spoločných študentov doktorandského štúdia, uviedla pre TASR hovorkyňa UK Lenka Miller.

Bratislava 23. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave i Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave označujú Slovenskú akadémiu vied (SAV) za blízkeho a prirodzeného partnera. Pre TASR sa na tom zhodli obe univerzity pri príležitosti 70. výročia SAV.

SAV je podľa najväčšej slovenskej univerzity popredná vedecká inštitúcia, ktorá je jej prirodzeným partnerom. "Pred niekoľkými rokmi sme spoločne so STU podpísali memorandum o spolupráci v oblasti vedy. Máme spoločné vedecké tímy, spoločné študijné programy a spoločných študentov doktorandského štúdia," uviedla pre TASR hovorkyňa UK Lenka Miller. Podľa UK veda na Slovensku trpí nedostatkom finančných prostriedkov, ale i záujmu verejných autorít. "Napriek tomu slovenskí vedci dokážu podávať svetové výkony v neporovnateľných podmienkach. SAV a všetky výskumné univerzity na Slovensku plnia nezastupiteľnú úlohu v slovenskej vede i v spoločnosti," dodáva sa v stanovisku.

Za blízkeho partnera označuje SAV aj STU, ktorá patrí k výskumným univerzitám. "Sme hrdí, že množstvo našich absolventov pracuje na výskumných pozíciách v SAV. Spolupracujeme na všetkých úrovniach – od vrcholovej až po vytváranie spoločných výskumných tímov, ktoré majú za sebou viacero skvelých výsledkov," povedal hovorca STU Juraj Rybanský. Spomenul napríklad nedávne výsledky výskumu odpadových vôd, ktoré prinášajú množstvo informácií s multidisciplinárnym využitím alebo programy SASPRO na prilákanie vedeckých kapacít zo zahraničia pôsobiť v SAV, STU a UK.

"Máme tiež úzku spoluprácu v rámci tretieho stupňa vysokoškolského štúdia, kde je SAV naša najaktívnejšia externá vzdelávacia inštitúcia. Prínos spolupráce SAV a STU preto hodnotíme veľmi vysoko a veríme, že sa dočká aj výraznejšej podpory zo strany štátu," dodal Rybanský.