Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

STU BA: Chápeme protesty učiteľov, rozhodujúci bude postoj novej vlády

Na archívnej snímke protestné zhromaždenie učiteľov, ktoré zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). V Bratislave, 25. januára 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Podporu požiadavkám na lepšie a výraznejšie financovanie slovenského školstva vyjadrili aj pedagógovia z katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Bratislava 5. februára (TASR) – Predstavitelia Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave chápu súčasné protesty učiteľov a pripájajú sa k požiadavke zlepšiť finančné hodnotenie učiteľov a skvalitniť podmienky pre ich prácu. Rozhodujúce však podľa STU bude to, akú prioritu dá školstvu nová vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb.

"Veríme, že ďalšia vláda v spolupráci s hlavnými aktérmi urýchlene pripraví dlhodobú koncepciu rozvoja školstva a začne ju realizovať ako skutočnú a finančne podporovanú prioritu," uvádzajú v dnešnom vyhlásení predstavitelia STU.

Poukázali tiež na to, že univerzita sa už dlhšie aktívne zapája do diskusie o zlepšení slovenského školstva. "Dlhodobo poukazujeme na upadajúcu kvalitu prípravy študentov na základných a stredných školách, čo je priamo spojené s nedostatočným finančným a materiálnym zabezpečením," upozornili vo vyhlásení. Dodali, že rovnako sú finančne poddimenzované aj potreby vysokých škôl, najmä tých, ktoré sa venujú výskumu.

Podporu požiadavkám na lepšie a výraznejšie financovanie slovenského školstva vyjadrili aj pedagógovia z katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FiF UJPŠ) v Košiciach. "Sme za systémové riešenie neúnosného stavu slovenského školstva a vedy, za ich skvalitnenie a pozdvihnutie statusu pedagóga na všetkých úrovniach vzdelávacieho systému," napísali vo svojom vyhlásení, pričom dodali, že by malo prísť k zásadnej zmene celej štruktúry slovenského školstva od materských škôl až po vysoké školy.