Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

STU: SR potrebuje viac odborníkov na jadrovú fyziku a jadrovú techniku

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Memorandum o porozumení podpísali rektor STU Oliver Moravčík a generálny riaditeľ Framatomu Bernard Fontana.

Bratislava 22. februára (TASR) - Slovensko potrebuje stále viac elektrotechnických inžinierov s orientáciou na jadrovú fyziku a jadrovú techniku. Avizoval to Branislav Vrban zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v súvislosti s podpísaním memoranda so spoločnosťou Framatome, ktorá patrí k najvýznamnejším na svete v oblasti jadrovej energetiky. Aj vďaka tejto spolupráci má podľa neho STU kompetenciu vychovať kvalitných odborníkov.

"Vzhľadom na súčasné i plánované masívne využívanie jadrovej energie na Slovensku je potreba zabezpečovať výchovu elektrotechnických inžinierov s orientáciou na aplikáciu jadrovej fyziky a jadrovej techniky stále aktuálnejšia," uviedol Vrban z Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Fakulty elektrotechniky a informatiky STU.

Verí, že spolupráca univerzity s francúzskou spoločnosťou, ktorá patrí k najvýznamnejším na svete v oblasti jadrovej energetiky, dokáže zvýšiť záujem o štúdium potenciálnych expertov z radov mladej generácie. Rovnako aj kvalitu štúdia. "Prednášková činnosť expertov z Framatomu, výmena študentov a pedagógov a spoločne riešené výskumné úlohy významne pomôžu zvýšiť kvalitu štúdia," poznamenal.

Vrban je presvedčený, že spolupráca bude vzájomne výhodná. "Aj zo strany STU máme čo ponúknuť - expertné poznatky a skúsenosti nadobudnuté počas dlhej histórie vo vzdelávaní a výskume v tejto oblasti, ktorá siaha až do roku 1961," objasnil. Katedra jadrovej fyziky a techniky vznikla na univerzite podľa jeho slov ako reakcia na potrebu zabezpečovať výchovu elektrotechnických inžinierov s orientáciou na aplikáciu jadrovej fyziky a jadrovej techniky.

Memorandum o porozumení podpísali rektor STU Oliver Moravčík a generálny riaditeľ Framatomu Bernard Fontana. Cieľom je stimulovať a podporovať vzdelávacie aktivity v oblasti jadrovej energie a výskumnú spoluprácu. Záštitu nad memorandom prebralo Ministerstvo hospodárstva SR.