Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Študenti Detskej Univerzity Komenského ukončili štúdium promóciou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na dištančné štúdium sa prihlásilo 629 študentov, ktorí pre získanie absolventského diplomu musia nielen sledovať videoprednášky, ale aj absolvovať online testy.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Študenti 19. ročníka Detskej Univerzity Komenského (DUK) ukončili v stredu štúdium promóciou. Cyklus prednášok uzavrel Stephan Rauschenbach z Oxfordskej univerzity. TASR o tom informoval Ján Lukáč z Divadla Aréna, ktoré v spolupráci s Univerzitou Komenského v Bratislave, združením Maxa Reinhardta a reklamnou agentúrou Commercium univerzitu organizuje.

Aktuálny ročník sa konal prezenčne s obmedzenou kapacitou študentov pri dodržaní všetkých hygienických opatrení. Denné štúdium tak podľa Lukáča absolvovalo 120 študentov. Každý z nich dostal index, tričko a rúško s logom DUK 2021.

Štúdium DUK mohli študenti 11-krát absolvovať dištančne, formou živého streamovania prednášok v online priestore. Live online štúdium bolo bezplatné a počet študentov nebol obmedzený. Lukáč doplnil, že na dištančné štúdium sa prihlásilo 629 študentov, ktorí pre získanie absolventského diplomu musia nielen sledovať videoprednášky, ale aj absolvovať online testy.

„Ten posledný môžu vyplniť do 29. augusta 2021, čím sa pre nich štúdium končí. Nasledovať bude vyhodnotenie a tí najúspešnejší získajú diplom absolventa, ktorý im príde poštou," doplnil.

Po ukončení projektu DUK vyjde ilustrovaná knižka, ktorá obsahuje textové znenie jednotlivých prednášok, zoznam diplomovaných študentov a fotografie zo všetkých aktivít.

Denné štúdium doposiaľ absolvovalo viac ako 4000 detských študentov z celého Slovenska. V rámci doterajších ročníkov online štúdia boli medzi študentmi deti z Česka, Belgicka, Grécka, Kuvajtu, Nemecka, Panenských ostrovov, Rakúska, Rumunska, Ukrajiny, USA či Veľkej Británie.

„Nositeľom myšlienky a realizátorom projektu, ktorý bol prvým tohto druhu v Česku a na Slovensku, je riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura. Detská Univerzita Komenského bola v rámci Európskej únie zaradená medzi vzorové detské univerzity Európy popri univerzitách v Bazileji, Tübingene, Štrasburgu a Viedni," uzavrel Lukáč.