Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Študenti a absolventi sa môžu uchádzať o štipendiá v Rusku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ruská strana poskytuje v prípade schválenia štipendia bezplatné štúdium, ministerstvo školstva zase príplatok k štipendiu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Študenti, absolventi škôl, doktorandi, vysokoškolskí učitelia či výskumní pracovníci sa môžu uchádzať o štipendiá na pobyty, letné kurzy jazyka či celé bakalárske a magisterské štúdium v Rusku. TASR o tom informovala Adela Poláčková zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA). Možno tak urobiť do 4. februára tohto roka.

Ruská strana poskytuje v prípade schválenia štipendia bezplatné štúdium, ministerstvo školstva zase príplatok k štipendiu. Prepláca tiež cestovné náklady do miesta pobytu a späť. Štipendiá sa udeľujú na základe dohody medzi slovenským a ruským ministerstvom.

Možno sa uchádzať o štipendiá na mesačný letný kurz ruského jazyka, na dvojmesačnú jazykovú stáž počas vysokoškolského štúdia, na jeden až desaťmesačný výskumný pobyt. Tiež na päťmesačný študijný pobyt počas vysokoškolského štúdia, na celé bakalárske a magisterské štúdium.

Podrobné informácie o podmienkach udelenia štipendia nájdu záujemcovia na webe SAIA - www.granty.saia.sk. Slovenská akademická informačná agentúra je mimovládnou neziskovou organizáciou. Na základe zmlúv s ministerstvom školstva či Úradom vlády SR administruje viacero štipendijných a grantových programov. Zároveň poskytuje informácie o štúdiu v zahraničí pre záujemcov zo Slovenska, a tiež informácie pre záujemcov zo zahraničia o štúdium na Slovensku.