Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Študenti práva UPJŠ si vyskúšajú simulovaný súdny proces

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Študenti prvého ročníka bakalárskeho štúdia si majú možnosť vôbec prvý raz počas svojho štúdia vyskúšať pozície žalobcov i obhajcov v kauzách, ktoré sa v minulosti reálne na súdoch riešili.

Košice 12. apríla (TASR) – Simulovaný súdny proces podľa uhorského feudálneho práva a tripartita sa bude konať v stredu 13. apríla o 14.00 h na Právnickej fakulte (PrávF) UPJŠ v Košiciach. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa univerzity Mária Hrehová.

"Ide o unikátnu spoluprácu dvoch katedier pri výučbe predmetov Tripartitum Štefana Werbőczyho a jeho význam pre moderné právo, Dejiny procesného práva do roku 1848, Dejiny štátu a práva na Slovensku a Právna rétorika," hovorí Erik Štenpien z Katedry dejín štátu a práva PrávF UPJŠ v Košiciach.

Študenti prvého ročníka bakalárskeho štúdia si majú možnosť vôbec prvý raz počas svojho štúdia vyskúšať pozície žalobcov i obhajcov v kauzách, ktoré sa v minulosti reálne na súdoch riešili.

Aktívna účasť v procese vyžaduje znalosť uhorského civilného i trestného práva, ktoré si študenti môžu osvojiť v zimnom semestri v rámci výberového predmetu Tripartitum.

Simulovaný súdny spor sa koná už siedmy rok. „Prvé ročníky boli poznačené slabšou účasťou študentov, išlo len o akciu organizovanú našou katedrou. Druhý ročník bol však do istej miery prelomový, pretože sme v rámci simulovaného procesu súdili a oslobodili 'krvavú grófku' Alžbetu Báthoryovú. O ďalší ročník bol záujem študentov výrazne lepší. Kolegovia považujú simulovaný súdny spor za dobré cvičenie v rétorických schopnostiach študentov,“ priblížil Štenpien.

Spor prebieha ako súťaž prvákov, ktorí majú k dispozícii kauzu a musia zodpovedať otázky, ktoré sú k nej pripojené. "Zodpovedanie otázok je podmienkou na pripustenie ku skúške z predmetu Dejiny procesného práva do roku 1848. Zároveň tí, ktorí majú záujem zúčastniť sa sporu v úlohe obhajcov alebo žalobcov, si musia vytvoriť trojčlenné družstvá a vypracovať žalobu i obhajobu v danej veci. Sudcovia si zaslané materiály prezrú a vyberú najlepšiu obhajobu i obžalobu. Následne poveria vybratý tím zastupovaním danej procesnej pozície," vysvetlil Štenpien.

Hlavné kolo sa koná spravidla o dva týždne po výbere účastníkov. V záverečných vystúpeniach účastníci musia sformulovať žalobnú žiadosť v súlade s dôkazmi, o ktorých sa dozvedeli a musia obhájiť svoje tvrdenia. Presvedčivejšie družstvo vyhráva.

Hlavnou výhrou v súčasnosti je týždňová stáž na niektorom z košických okresných súdov.

„V súčasnosti evidujeme na 7. ročník prihlášky len 2 tímov, zhodou okolností sú však zložené z výnimočných osobností – študentov prvého ročníka, čo sľubuje mimoriadne kvalitný priebeh procesu,“ zhodnotil Štenpien.

V súdnom tribunáli budú zasadať učitelia fakulty podporení odborníkom na uhorské feudálne právo Jozefom Kirstom.