Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študenti vypustili do stratosféry sondu, dosiahla výšku 27.756 metrov

Na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Sondu vypustili 27.5. zo Spišskej Novej Vsi. Experimentálny modul je výhradne výsledkom študentských projektov – dva bakalárske a jeden diplomový projekt.

Bratislava 31. mája (TASR) – Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave v spolupráci so Slovenskou asociáciou pre vesmírne aktivity (SOSA) vypustili do stratosféry sondu, ktorá dosiahla výšku 27.756 metrov. Počas letu poskytla viac ako 30 GB údajov, pričom išlo najmä o fotky, videá, meranie rádioaktivity, intenzity UV žiarenia, zrýchlenie či teplotu, ktoré budú teraz spracovávať. TASR informovala Ľudmila Jančigová, odborný pracovník pre kontakt s verejnosťou FIIT STU v Bratislave.

Sondu vypustili ešte v piatok (27.5.) zo Spišskej Novej Vsi. „Experimentálny modul je výhradne výsledkom študentských projektov – dva bakalárske a jeden diplomový projekt. Dôležité pre projekt bolo používať jednoducho dostupné technológie, aj preto boli dva prvky ovládané Android telefónmi,“ povedala Jančigová.

Pôvodne dokonca zvažovali pokus o slovenský výškový rekord, ale vzhľadom na poveternostné podmienky nakoniec dosiahli nižšiu maximálnu výšku. „Už aj pri tejto konfigurácii bolo potrebné vyzdvihnúť sondu blízko Miškovca. Počas letu bol modul sledovaný napríklad aj pomocou paraboly v Bojniciach,“ doplnila Jančigová.

Experimentálny modul sa skladal z viacerých izolovaných projektov, aby boli všetky systémy dostatočne zálohované. Išlo o prvú sondu minimálne v slovenských podmienkach, ktorá dokázala zverejňovať na Facebooku statusy a fotky o svojom priebehu. „Prekonali sme odhady aj mobilného operátora, aj kolegov zo SOSA o dosahu mobilného signálu, keď sme dokázali komunikovať cez internet do výšky viac ako 6100 metrov,“ uviedla Jančigová.

Výsledky projektu vrátane zdrojových kódov budú zverejnené tak, aby mohli aj ďalší ľudia realizovať podobný experiment.