Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Študentskou osobnosťou Slovenska je L. Palkovič z VŠMU v Bratislave

Na snímke víťaz v kategórii Kultúra, umenie a zároveň absolútny víťaz súťaže Študentská osobnosť Slovenska v akademickom roku 2020/2021, klavirista Ladislav Palkovič z Hudobnej a tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení počas odovzdávania ocenení v Bratislave 8. apríla 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Už ako mladý klavirista vystupoval na koncertoch doma i v zahraničí a ako sólista spolupracoval so Štátnou filharmóniou Košice.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Študentskou osobnosťou Slovenska v akademickom roku 2020/2021 sa stal Ladislav Palkovič z Hudobnej a tanečnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Ceny si v piatok prevzali aj ďalší laureáti v 13 kategóriách. Pre TASR to potvrdil Marián Meško z Junior Chamber International – Slovakia, ktorý je hlavným organizátorom projektu.

Palkovič je klavirista, študent absolventského ročníka vysokoškolského štúdia druhého stupňa na VŠMU v Bratislave. Už ako mladý klavirista vystupoval na koncertoch doma i v zahraničí a ako sólista spolupracoval so Štátnou filharmóniou Košice. V roku 2021 získal cenu Slovenskej rektorskej konferencie za umelecký výkon na národných i medzinárodných interpretačných súťažiach v hre na klavíri.

Cenu JCI-Slovensko za dôraz na ekológiu vo svojom odbore získala Michaela Horváthová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Palkovič získal aj cenu BMW SR za umenie. Cena spoločnosti ABB si prevzal Peter Šichman z Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied v Bratislave.

V oblasti informatika a matematicko-fyzikálne vedy ocenenie získal Adam Šeliga zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave, v ekonómii Petra Cisková z Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Belu (UMB) v Banskej Bystrici. V odbore elektrotechnika, priemyselné technológie bola ocenená Michaela Horváthová, v hutníctve, strojárstve, energetike Michal Takáč z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach.

V lekárskych vedách si ocenenie prevzala Ester Tomajková z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, v odbore farmácia Michaela Matušková z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, v odbore prírodné vedy, chémia Zuzana Pös z Ústavu klinického a translačného výskumu Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave. Laureátom v odbore stavebníctvo, architektúra sa stal Jakub Kraľovanec zo Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, v kategórii poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo Marko Halo z Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Ocenenie v odbore filozofia, politológia, sociológia, pedagogika, história si prevzal Oliver Zajac z Historického ústavu SAV v Bratislave, v odbore právo Martin Pogádl z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Laureátom v oblasti kultúra, umenie sa stal Palkovič a v oblasti športu Samuel Baláž z Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave.

Odborná porota tento rok vyberala úspešných študentov a mladých vedcov zo 102 nominácií v 13 kategóriách. Študentská osobnosť Slovenska je národná súťaž študentov prvého, druhého a tretieho stupňa vysokoškolského štúdia.