Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študijné odbory Ekonomickej univerzity vyhovujú potrebám praxe

Slávnostné otvorenie akademického roka 2014/2015 na Ekonomickej univerzite v Bratislave, 22. septembra 2014. Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Povedal dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini na slávnostnom otvorení akademického roka v aule EUBA.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) si svojím zameraním udržuje významné postavenie v systéme ekonomického vysokoškolského vzdelávania na národnej úrovni. Povedal dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini na slávnostnom otvorení akademického roka v aule EUBA.

"Na rozdiel od iných univerzít nemusím pri otvorení akademického roka apelovať na vedenie, aby upravilo svoje študijné odbory tak, aby zodpovedali potrebám praxe. Pretože na vašej univerzite je toto už niekoľko rokov pravidlom," skonštatoval minister. Vyzdvihol fakt, že členmi správnej rady univerzity, ktorej predsedom je exguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko, sú ľudia z praxe.

"Vaša univerzita je centrom ekonomického vzdelávania na Slovensku, ktoré je v súčasnosti veľmi žiadané, a ktoré má na univerzite dlhoročnú tradíciu. Rozsiahla je vaša medzinárodná spolupráca s viac ako 230 univerzitami a vysokými školami vo svete, ako aj zapojenie vašich pedagógov do vedeckej činnosti na národnej a aj medzinárodnej úrovni," vyzdvihol Pellegrini. "Naším spoločným cieľom v oblasti vysokého školstva je zabezpečenie vysokého stupňa kvality všetkých činností, osobitne vzdelávacej a vedeckej činnosti," povedal.

Rektor EUBA Rudolf Sivák poukázal na význam akademického roka 2014/2015 pre všetkých, ktorí na univerzite pracujú a študujú, keďže v tomto roku sa končí funkčné obdobie terajších funkcionárov univerzity a fakúlt.

"Skompletizovali sme materiály na naplnenie obidvoch strategických cieľov rozvoja ekonomickej univerzity v roku 2015. Vytvorili sme spolu s fakultami podmienky pre splnenie prvého strategického cieľa, udržať status univerzity ako univerzity vysokej školy so zameraním na výskum s tým, že univerzita v termíne odovzdala akreditačný spis," konštatoval rektor. Pripomenul, že akreditačná komisia uskutoční v tomto akademickom roku akreditáciu.

"Aktivity všetkých, ktorí sa zúčastnili na časovo a obsahovo náročnej príprave akreditačného spisu, boli zamerané tak, aby bola univerzita po akreditácii znovu zaradená medzi vysoké školy, a aby bol deklarovaný výskumný charakter univerzity," povedal Sivák.