Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Štyri projekty eGovernmentu schváli riadiaci výbor operačného programu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt bude ešte prerokovaný na pracovnej skupine Kybernetická bezpečnosť a na výbore Bezpečnostnej rady SR.

Bratislava 26. júla (TASR) - Tri projekty Ministerstva vnútra (MV) SR spolu s projektom na budovanie národného systému kybernetickej bezpečnosti z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vo štvrtok schválil riadiaci výbor Operačného programu Integrovaná infraštruktúra – Prioritná os 7 (OPII PO7). TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu ÚPVII.

"Považujem za veľmi dôležité vyhnúť sa megaprojektom a tam, kde sa to dá, rozdeliť projekt na menšie časti, ktoré budú obstarávané samostatne. Som preto veľmi rada, že projekty MV boli schválené práve s podmienkou, že nebudú realizované iba jedným verejným obstarávaním, ale každý z projektov bude mať niekoľko obstarávaní," uviedla digitálna líderka Martina Slabejová, podľa ktorej tak vytvoria priestor pre menšie firmy a väčšiu súťaž na trhu. Doplnila, že ďalšou podmienkou bolo, aby nové cloudové služby mohli používať aj ostatné subjekty verejnej správy.

Podľa informácií ÚPVII bude MV realizovať tri projekty: Centrálne komponenty správneho konania vo verejnej správe (v hodnote 36.806.624 eur s DPH), Riadenie procesov a dát pre okresné úrady, Policajný zbor a hasičský a záchranný zbor (16.387.225 eur s DPH) a Digitálne pracovné prostredie zamestnanca Ministerstva vnútra SR (19.438.853 eur s DPH).

"Okresným úradom, Policajnému zboru, hasičským a záchranným zborom a rezortu vnútra prinesú koniec dvojitej evidencie a záznamov vedených paralelne na papieri. Skrátia čas na podávanie informácií odbornými pracovníkmi vďaka tomu, že sa táto činnosť presunie na call-centrum," vysvetľuje úrad podpredsedu vlády. Pre občana a podnikateľa odstránia nadmernú administratívnu záťaž, spôsobenú rôznymi spôsobmi vykonávania procesov správneho konania. Automatizácia a integrácia umožní odbúrať získavanie a predkladanie informácií, podkladov a dokumentov, ktorými verejná správa už disponuje, dopĺňa ÚPVII.

Vo vládnom cloude sa podľa neho navyše vytvoria systémy pre správne konanie, ktoré sa opakuje aj v iných rezortoch verejnej správy. Cloudové služby "Software as a Service" poskytované MV bude možné znova použiť, vďaka čomu sa znížia náklady na vybudovanie nových systémov.

ÚPVII predložil projekt Národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe v plánovanej hodnote 44.132.761 eur s DPH. Jeho partnermi sú Národný bezpečnostný úrad, Slovenská informačná služba a Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby.

Cieľom je vybudovať na kľúčových inštitúciách jednotky CSIRT, ktoré budú "chrbticou" národného systému kybernetickej bezpečnosti. Projekt bude ešte prerokovaný na pracovnej skupine Kybernetická bezpečnosť a na výbore Bezpečnostnej rady SR, kde sa bude prezentovať súlad projektu so stratégiou kybernetickej bezpečnosti. Jeho presnú hodnotu určí verejné obstarávanie.