Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Štyri roky ministerstva školstva: Výber udalostí podľa TASR

Ilustračné foto Foto: TASR

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠ) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády.

Bratislava 11. februára (TASR) – Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012 vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu najsilnejšej strany Smer-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov.

Členmi vládneho kabinetu sa stali:
podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír,
podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák,
minister hospodárstva Tomáš Malatinský (do 2. 7. 2014; Pavol Pavlis 3. 7. 2014 – 5. 5. 2015; Peter Kažimír, poverený riadením ministerstva 6. 5. 2015 – 15. 6. 2015; Vazil Hudák 16. 6. 2015 – do dnes),
minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek,
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek,
minister obrany Martin Glváč,
minister spravodlivosti Tomáš Borec,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter,
minister životného prostredia Peter Žiga,
minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (do 2. 7. 2014; Peter Pellegrini 3. 7. 2014 – 25. 11. 2014; Juraj Draxler 26. 11. 2014 – do dnes),
minister kultúry Marek Maďarič,
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (do 5. 11. 2014; Viliam Čislák 6. 11. 2014 – do dnes).

Neskôr vo vláde pribudla funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú obsadil Ľubomír Vážny (od 26. 11. 2012).

Výberová chronológia udalostí v pôsobnosti Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠ) SR počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

26. novembra 2012 – Začal historicky prvý neobmedzený štrajk školských zamestnancov. Zapojilo sa doňho asi 80 percent zamestnancov základných škôl, asi 70 percent zamestnancov stredných škôl a asi päť percent zamestnancov vysokých škôl. Ešte predtým, 13. septembra 2012, sa uskutočnil výstražný štrajk. Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra toho roku. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí zamestnanci by si prilepšili o 18 eur.

28. novembra 2012 – Odborári ohlásili prerušenie štrajku.

3. decembra 2012 – Vláda na dvaapolhodinovom rokovaní ponúkla školským odborárom opatrenia, na základe ktorých by hrubé platy zamestnancov škôl na budúci rok mohli vzrásť o vyše 7,5 percenta.

5. decembra 2012 - Školskí odborári neprijali ponuku vlády. Štrajk ostal naďalej prerušený.

11. decembra 2012 - Školskí odborári odštartovali štafetový štrajk.

13. decembra 2012 – Poslanci NR SR schválili zákon o štátnom rozpočte. Podľa neho mali platové tarify učiteľov a odborných zamestnancov školstva od roku 2013 vzrásť o päť percent. O rovnaké percento si mali prilepšiť aj nepedagogickí zamestnanci.

7. mája 2013 – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) predniesol v parlamente na riadnom rokovaní školského parlamentného výboru správu o stave školstva. Podľa opozičných poslancov v nej chýbali riešenia a finančné záväzky.

7. mája 2013 – Školskí odborári zorganizovali v Bratislave zhromaždenie učiteľov, ktorí sa zišli pred Úradom vlády SR a pred parlamentom. Do hlavného mesta prišli učitelia podporiť systémové zmeny, ktoré sú pre školstvo podľa nich nevyhnutné. Poslancom odkázali, aby do správy o stave školstva zakotvili navýšenie investícií do školstva, a to každoročne o 200 miliónov eur, z čoho 140 miliónov by išlo na oblasť regionálneho školstva a 60 miliónov na vysoké školstvo.

3. júla 2014 - Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Do funkcie ministra školstva vymenoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD).

22. októbra 2014 – Ustanovenia zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktoré zaviedli priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, boli v rozpore s ústavou. Rozhodlo o tom plénum Ústavného súdu (ÚS) SR.

25. novembra 2014 - Hlava štátu Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval vtedajšieho štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera (nominant Smer-SD).

25. marca 2015 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal nový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Zabezpečiť mal plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2015.

22. júla 2015 - Prezident SR Andrej Kiska odobril podpisom novelu školského zákona, ktorá obsahuje viacero zmien, aj opatrenia proti segregácii žiakov v školách.

24. júla 2015 - Ministerstvo školám mimoriadne poslalo 1,6 milióna eur, ktoré boli určené na učebnice angličtiny.

1. septembra 2015 - Nadobudlo účinnosť ustanovenie školského zákona, ktorými sa stanovujú minimálne počty žiakov v triede základnej školy a osobitné prípady, v ktorých zriaďovateľ základnej školy môže určiť nižší počet žiakov v triede, ako je stanovený minimálny počet žiakov v triede.

5. novembra 2015 – Svoju nespokojnosť so situáciou v školstve a postavením pedagóga prišlo pred Úrad vlády (ÚV) SR vyjadriť vyše 300 učiteľov. Protest s názvom Zraz dlhých nosov iniciovali bratislavskí učitelia, na bratislavské Námestie slobody však prišli aj zástupcovia učiteľov z iných regiónov Slovenska.

19. novembra 2015 - Niektoré školy na Slovensku zostali zatvorené. Dôvodom bola akcia Deň zdravia, keď učitelia išli darovať krv alebo absolvovali lekárske prehliadky. Pedagógovia chceli týmto podujatím poukázať na zlú situáciu v školstve.

10. decembra 2015 – Konala sa protestná akcia učiteľov pod názvom Babysitting Day. Organizátorom protestu bola Iniciatíva bratislavských učiteľov (IBU). Zámerom protestnej akcie bolo pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel a je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

11. januára 2016 - Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

21. januára 2016 - Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) sa stretli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD). Na splnení požiadaviek ISU sa nedohodli.

25. januára 2016 – Časť učiteľov vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime.

Učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Žiadajú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.