Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Štyri roky ministerstva zahraničných vecí: Výber udalostí podľa TASR

Na snímke tretí sprava americký prezident Barack Obama, druhý sprava predseda vlády SR Robert Fico, vľavo americký viceprezident Joe Biden a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 21. novembra 2013. Foto: TASR/Paul Martinka

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v pôsobnosti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky počas štvorročného obdobia súčasnej vlády.

Bratislava 7. februára (TASR) – Pred necelými štyrmi rokmi, 4. apríla 2012 vymenoval vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra predsedu najsilnejšej strany Smer-SD Roberta Fica. Na jeho návrh následne vymenoval 13 nových ministrov.

Členmi vládneho kabinetu sa stali:
podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák,
podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír,
podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák,
minister hospodárstva Tomáš Malatinský (do 2. 7. 2014; Pavol Pavlis 3. 7. 2014 – 5. 5. 2015; Peter Kažimír, poverený riadením ministerstva 6. 5. 2015 – 15. 6. 2015; Vazil Hudák 16. 6. 2015 – do dnes),
minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek,
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek,
minister obrany Martin Glváč,
minister spravodlivosti Tomáš Borec,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter,
minister životného prostredia Peter Žiga,
minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (do 2. 7. 2014; Peter Pellegrini 3. 7. 2014 – 25. 11. 2014; Juraj Draxler 26. 11. 2014 – do dnes),
minister kultúry Marek Maďarič,
ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (do 5. 11. 2014; Viliam Čislák 6. 11. 2014 – do dnes).

Neskôr vo vláde pribudla funkcia podpredsedu vlády pre investície, ktorú obsadil Ľubomír Vážny (od 26. 11. 2012).

Výberová chronológia udalostí v pôsobnosti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) počas štvorročného obdobia súčasnej vlády:

28. mája 2012 - Vyznamenanie Európskeho hnutia Bosny a Hercegoviny dostal v Bratislave minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Mimovládna organizácia tým ocenila jeho zásluhy a aktivity v oblasti urýchlenia eurointegračného procesu v Bosne a Hercegovine.

1.-2. júna 2012 - Na pozvanie Miroslava Lajčáka uskutočnila oficiálnu návštevu SR generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokova. Išlo o jej prvú návštevu na Slovensku od zvolenia do funkcie generálnej riaditeľky v roku 2009.

8. novembra 2012 - Miroslav Lajčák sa stretol so svojím moldavským kolegom Iuriem Leancom v Bratislave. Spolupráca s Moldavskom dosiahla takú intenzitu, že Slovensko začalo vnímať ako problém, že v tejto krajine nemá rezidenčný zastupiteľský úrad. Vláda SR preto rozhodla o otvorení samostatného zastupiteľského úradu.

22. januára 2013 - Na Slovensko zavítal srbský prezident Tomislav Nikolič. Lajčák spolu so svojím srbským rezortným partnerom Ivanom Mrkičom podpísali zmluvu medzi krajinami o medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej doprave.

6. februára 2013 – Téma európskej integrácie Turecka a s ňou spojená realizácia reforiem v rámci plnenia podmienok prístupového procesu Ankary do EÚ rezonovala na stretnutí Lajčáka s ministrom pre záležitosti EÚ a zároveň hlavným vyjednávačom Turecka s EÚ Egemenom Bagisom v Bratislave. Bagis bol členom delegácie tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

15. februára 2013 - Lajčák sa stretol s podpredsedom čínskej vlády Chuej Liang-jüom, ktorý bol na oficiálnej návšteve Slovenska. Okrem ekonomickej spolupráce otvoril šéf slovenskej diplomacie aj otázku porušovania ľudských práv v tejto najľudnatejšej krajine sveta. Zároveň ho informoval o liste 33 opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorú dostal deň pred jeho návštevou. Čínsky podpredseda vlády v reakcii zdôraznil, že jeho krajina sa nebráni diskusii na túto tému a uvedomuje si jej dôležitosť.

28. februára 2013 - Zhodnotenie dvojročnej éry Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, jej priority či aktuálne zahranično-politické témy rezonovali počas prvej oficiálnej návštevy šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej na Slovensku.

13. marca 2013 – Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom sa podľa maďarského šéfa diplomacie Jánosa Martonyiho dostali na novú kvalitatívnu úroveň. Uviedol to po stretnutí s Lajčákom v Bratislave počas svojej oficiálnej návštevy. Dvom laureátom zároveň odovzdali ministerskú cenu "Dobré susedstvo a porozumenie" za rok 2012.

3. apríla 2013 – Pozícia Slovenskej republiky zostáva v otázke riešenia blízkovýchodného mierového procesu nemenná. Podporujeme riešenie, ktoré vychádza z dvoch štátov - izraelského a palestínskeho, ktoré žijú vedľa seba v mieri, vyhlásil Lajčák po rokovaní so svojím palestínskym partnerom Rijádom al-Malkím.

30. júna 2013 - Predseda bezpečnostného výboru iránskeho parlamentu Aláeddín Burudžerdí v Teheráne potvrdil, že v súvislosti s obvineniami z vlastnenia nekonvenčného zariadenia zadržali v Iráne niekoľkých slovenských občanov. Išlo o skupinu paraglajdistov, boli zatknutí za fotografovanie vojenských zariadení z rogala a zo špionáže. Vládny špeciál priviezol Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka späť na Slovensko 13. decembra 2013 krátko po 01.30 hodine.

15. augusta 2013 – Slovensko a Švajčiarsko majú záujem o spoluprácu pri vzájomnom zastupovaní sa pri vydávaní víz. O tejto otázke sa počas návštevy v Bratislave rozprával švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter s Lajčákom.

12. septembra 2013 - Na pozvanie Lajčáka pricestoval na Slovensko minister zahraničných vecí Ukrajiny Leonid Kožara. Slovenský minister avizoval podporu podpísaniu Asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Kyjevom.

17. - 18. septembra 2013 - Minister zahraničných vecí Monackého kniežatstva José Badia uskutočnil historicky prvú návštevu SR. Svoj pobyt v Bratislave využil aj na slávnostné otvorenie Honorárneho konzulátu Monackého kniežatstva na Slovensku.

22. októbra 2013 – Lajčák rokoval v Bratislave s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukijom Amanom. Za Slovensko deklaroval podporu aktivitám MAAE v úsilí o nastolenie a prijatie čo najvyšších štandardov dodržiavania bezpečnostných opatrení pri rozvoji jadrovej energetiky a pri rešpektovaní zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

29. októbra 2013 - Na prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky pricestoval francúzsky prezident Francois Hollande. Ministri zahraničných vecí Laurent Fabius a Lajčák podpísali nový akčný plán strategického partnerstva na roky 2013 až 2018, ktorý nadväzuje na prvý takýto dokument podpísaný v roku 2008.

8. apríla 2014 - Lajčák spolu so svojou gruzínskou rezortnou partnerkou Majou Pandžikidzeovou slávnostne otvoril v Tbilisi zastupiteľský úrad SR.

24. júna 2014 - Premiér Robert Fico prevzal v maďarskom hlavnom meste Budapešť predsedníctvo Slovenska vo Vyšehradskej štvorke.

7. októbra 2014 - Slovensko má s Maďarskom mnohofarebné vzťahy, pričom za nezhodou v niektorých otázkach netreba hľadať žiadnu drámu. V Bratislave to vyhlásil Lajčák po stretnutí so svojím maďarským partnerom Péterom Szijjártóm. Ten bol na Slovensku na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve po nástupe do funkcie.

20. októbra 2014 - Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

1. januára 2015 - Nadobudla účinnosť novela zákona o zahraničnej službe. Tá reaguje na zmeny, ktoré nastali od roku 2010, ale aj na prevzatie niektorých kompetencií. Tie sa týkajú štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj ekonomickej diplomacie.

25. februára 2015 - Premiér Robert Fico zablahoželal Jánovi Kubišovi k jeho vymenovaniu za osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN v Iraku a vedúceho Pomocnej misie OSN v tejto krajine.

13. marca 2015 - Ministri zahraničných vecí 12 krajín strednej a severnej Európy na stretnutí vo Vysokých Tatrách diskutovali o energetickej bezpečnosti, susedskej politike EÚ, Ukrajine a boji proti terorizmu. Tento summit bol najväčším podujatím slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke.

16. marca 2015 - Rada ministrov na zasadnutí v Bruseli vyslovila politický súhlas s vymenovaním dvoch osobitných vyslancov, jedného pre Blízky východ a druhého pre strednú Áziu. Predstaviteľom EÚ pre strednú Áziu sa stal vtedajší štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian.

23. marca 2015 - Nemecký minister zahraničných Frank Walter Steinmeier pricestoval na návštevu Slovenska. Okrem iného sa zúčastnil na rokovaní svojich kolegov z Vyšehradskej štvorky.

4. apríla 2015 – Na Slovensko prišiel pri príležitosti pripomenutia si 70. výročia oslobodenia Bratislavy ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Spolu s premiérom Robertom Ficom, predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim a Lajčákom položili vence na Slavíne.

18. mája 2015 - Minister Lajčák oficiálne otvoril dočasnú budovu Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli. Jej priestory budú slúžiť najmä potrebám predsedníctva SR v EÚ v druhej polovici roka 2016. Pôvodný objekt Stáleho zastúpenia sa medzitým zrekonštruuje a zmodernizuje.

19. júna 2015 - Premiér Fico na rokovaní so svojím britským partnerom Davidom Cameronom v Bratislave privítal diskusiu o reforme Európskej únie. Vyjadril pochopenie Veľkej Británie, ktorá hovorí o nutnosti reforiem. Podľa Fica Slovensko nemá žiadne kategorické vyjadrenia, že sa v tejto oblasti niečo nedá.

29. júna 2015 - Slovensko v júni skončilo ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke. Počas neho sa uskutočnilo 140 podujatí na politickej a expertnej úrovni, z toho tri summity prezidentov a premiérov.

10. septembra 2015 - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prvýkrát od nástupu do funkcie navštívil SR. Témou ich rozhovorov s Lajčákom bolo posilnenie bezpečnosti v regióne strednej Európy.

17. - 19. októbra 2015 – Žiadnu z globálnych, regionálnych, národných komplexných kríz, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo v súčasnosti, nie je možné vyriešiť bez spoločného úsilia a zapojenia Organizácie Spojených národov (OSN). Takto je možné zhrnúť obsah rozhovorov Lajčáka s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktorý navštívil SR. Pan si pozrel aj zariadenie pre dočasných azylantov z Rakúska v Gabčíkove.

1. januára 2016 - Slovensko prestalo poskytovať oficiálnu rozvojovú pomoc a odštartovalo na základe nového zákona rozvojovú spoluprácu. Okrem orgánov verejnej správy sa na nej môžu podieľať mimovládne organizácie, podnikateľské subjekty a vedecko-výskumné inštitúcie.

19. januára 2016 - V centre Prištiny odhalil Lajčák pamätník slovenským príslušníkom misie KFOR, ktorí pred desiatimi rokmi zahynuli počas návratu z pôsobenia v Kosove. Zároveň poďakoval prezidentke Atifete Jahjagovej za jej iniciatívu vytvoriť pamätnú tabuľu so 42 menami.

25. januára 2016 - Holandské predsedníctvo v Rade Európskej únie, ako aj nové predsednícke trio - Holandsko, Slovensko a Malta, odštartovalo v Bratislave slávnostným koncertom v historickej budove Slovenského národného divadla.