Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Nesúhlasia s výzvou ministerstva financií na vrátenie 5,39 milióna eur

Na archívnej snímke predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na tlačovej konferencii to dnes oznámila predsedníčka úradu Ľudmila Benkovičová.

Bratislava 17. marca (TASR) – Štatistický úrad (ŠÚ) SR sa ohradí voči výzve ministerstva financií na vrátenie neoprávnených výdavkov vo výške 5,397 milióna eur v rámci projektu Elektronické služby ŠÚ SR. S finančnou korekciou sa úrad nestotožňuje a bude ju rozporovať. Na tlačovej konferencii to dnes oznámila predsedníčka úradu Ľudmila Benkovičová.

V zmysle ministerskej výzvy má úrad vrátiť štvrtinu z hodnoty projektu zrealizovaného v rokoch 2010 až 2013. Je pritom jedným zo 16 štátnych orgánov, ktorých projekty boli náhodne vybrané na kontrolu audítormi Európskej komisie. Benkovičová uviedla, že ministerstvo financií uvalilo 25-percentnú korekciu na všetky monitorované projekty.

Zistenia v rámci reauditu sa podľa šéfky úradu opakujú vo väčšine monitorovaných projektov a vychádzajú zo súčasného právneho stavu, ktorý je iný, ako bol pri schvaľovaní a realizácii projektov. To považuje za „neprípustný princíp retroaktivity a uvedenie do právnej neistoty“. Vysvetlila, že počas realizácie projektu jej úrad prešiel deviatimi kontrolami a auditom, pri ktorých neboli zistené porušenia.

„Neviem, ako by mala štátna inštitúcia postupovať, keď jej raz odsúhlasí niekto nejaké konanie, máte to podpísané, máte to opečiatkované a teraz zrazu z časovým posunom piatich rokov sa kdesi vraciame a zistí sa, že tam bolo pochybenie, ktoré bolo vo všetkých 16 projektoch. Tak to bolo pochybenie tých individuálnych riešiteľov?“ uviedla Benkovičová.

Naznačila pritom, že chyby sa v minulosti mohli stať na strane riadiaceho orgánu Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), ktorým bol Úrad vlády SR, a teraz by mali byť zosobnené prijímateľom európskych prostriedkov. Pripomenula pritom, že audit Európskej komisie, z ktorého vzišli zistenia ministerstva financií, sa týkal primárne riadiaceho orgánu OPIS-u a kvality jeho práce.

Šéfka úradu sa pokúsila v tejto veci o stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom i podpredsedom vlády, ktorý má na starosti otázku eurofondov, Ľubomírom Vážnym. Tí podľa jej slov nemali na ňu čas.

Výška finančnej korekcie dosahuje tretinu ročného rozpočtu Štatistického úradu a ministerstvo financií dalo na jej zaplatenie 50 dní. Z pohľadu šéfky úradu je vylúčené, že by ju mohli uhradiť. Pripomenula, že pre napätý vlaňajší rozpočet museli na mzdy zamestnancov za mesiac december 2014 použiť prostriedky z tohto roku. V prípade zaplatenia korekcie podľa nej hrozí, že Slovensko nebude dodávať požadované štatistické výkazy smerom k Európskej únii. S ministerstvom preto mieni, v prípade neúspechu jej rozporu, rokovať o odklade alebo splátkach.

"Priebeh rokovaní s jednotlivými konečnými prijímateľmi nebude ministerstvo financií komentovať," reagoval na vyjadrenia predsedníčky ŠÚ SR tlačový odbor ministerstva financií. Ten vysvetlil, že ministerstvo zaslalo v priebehu minulého týždňa všetkým konečným prijímateľom finančných prostriedkov z OPIS-u informáciu o výške korekcií.

Lehota na vrátenie finančných prostriedkov je podľa ministerstva 50 dní. "Konečný prijímateľ má možnosť v tejto lehote buď vrátiť celú čiastku, alebo si dohodnúť individuálny splátkový kalendár, maximálne do troch rokov. Poslednou možnosťou je žiadosť o odklad vrátenia peňazí vyplývajúcich z korekcie o 12 mesiacov," priblížil rezort.

Podľa zoznamu, ktorý dnes médiám poskytol Štatistický úrad, sa korekcie v celkovej výške viac ako 100 miliónov eur týkajú aj samotného ministerstva financií. To by malo za chyby v projektoch Elektronické služby centrálneho elektronického priečinka a Elektronické služby Finančnej správy vracať takmer 15 miliónov eur.

Korekcie sa týkajú aj štyroch projektov ministerstva vnútra (korekcia 25 miliónov eur), projektu ministerstva zdravotníctva (korekcia 10 miliónov eur), ministerstva práce (korekcia 6,3 milióna eur), dvoch projektov Úradu geodézie, kartografie a katastra SR (korekcia 10,8 milióna eur), projektu Trnavského samosprávneho kraja (korekcia 1,9 milióna eur), Národného osvetového centra (korekcia 5,8 milióna eur), Slovenskej národnej knižnice (korekcia 12,4 milióna eur), Univerzitnej knižnice v Bratislave (korekcia 8,3 milióna eur) a Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (korekcia 5,5 milióna eur).

Predstavitelia ŠÚ priblížili nedostatky, pre ktoré by mali štvrtinu prostriedkov z projektu vracať. Má ísť o tri zistenia. Úrad mal od uchádzačov v súťaži požadovať preukázanie obratu 20 miliónov eur zvlášť za každý rok a nie úhrnný obrat za tri roky. Ďalej mal požadovať, aby uchádzači disponovali expertmi s individuálnou publikačnou činnosťou. Napokon mal urobiť chybu v tom, že predĺžil lehotu na doručenie vysvetlení podmienok na predloženie súťažných podkladov o ďalšie tri dni.

Projekt Elektronické služby Štatistického úradu SR bol realizovaný od augusta 2010 do novembra 2013. Jeho hodnota je 22,573 milióna eur pričom v prevažnej miere bol financovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Dodávateľom bolo konzorcium firiem Slovak Telekom a Microcomp Computersystém.