Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súbeh odstupného a výpovednej doby asi zvýši fluktuáciu zamestnancov

Odstupňovaný súbeh odstupného a výpovednej doby prináša novela Zákonníka práca. Tú dnes posunuli do druhého čítania poslanci parlamentu,po jej schválení má začať platiť od januára budúceho roka.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Znovuzavedenie súbehu odstupného a výpovednej doby môže priniesť zvýšenú fluktuáciu zamestnancov.

Podľa poradenskej firmy Accace dôvodom môže byť snaha zamestnávateľov vyhnúť sa vyplácaniu odstupného a budú tak prepúšťať svojich pracovníkov po odpracovaní menej ako dvoch rokov a nahrádzať ich novými.

Ako príklad uviedla spoločnosť výrobnú firmu s 20 pracovníkmi, ktorá z nich musí prepustiť päť v dôsledku dlhodobého poklesu zákaziek. "S ohľadom na výšku mzdových nákladov je logické predpokladať, že spoločnosť prepustí zamestnancov, ktorých pracovný pomer trval najkratšie, aby výška odstupného bola čo najnižšia a v najlepšom prípade, aby nemusela vyplatiť žiadne odstupné," vysvetľuje Accace.

Ako však upozorňuje Zuzana Chmeľová zo spoločnosti, negatívny dosah budú mať aj rozličné podmienky pri rôznych ukončeniach pracovného pomeru. Pre firmy bude lacnejšie dať zamestnancovi výpoveď, ako ukončiť vzťah dohodou. Výška kompenzácie je totiž pri dohode vyššia. "Je naozaj otázne, ktorý zamestnávateľ bude v čase zvýšených daňových a odvodových povinnosti natoľko štedrý a uzatvorí so zamestnancom dohodu o skončení pracovného pomeru," dodáva.

Odstupňovaný súbeh odstupného a výpovednej doby prináša novela Zákonníka práca. Tú dnes posunuli do druhého čítania poslanci parlamentu s tým, že po jej definitívnom schválení má začať platiť od januára budúceho roka.