Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Deväť priekupníkov drog a výbušnín zostáva vo väzbe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Policajti Národnej kriminálnej agentúry rozbili drogový gang pôsobiaci v Bratislave a jej okolí a tiež zadržali páchateľov podozrivých z obchodovania s výbušninami na území Žilinského kraja.

Bratislava 21. januára (TASR) - Deväť priekupníkov drog a výbušnín, medzi nimi aj Michal B., v minulosti obžalovaný a zbavený obžaloby z vraždy študenta Daniela Tupého, ktorých zadržali príslušníci polície v polovici minulého týždňa, zostáva vo väzbe.


"Okresný súd Bratislava I v sobotu 19. januára vzal do väzby deväť obvinených, všetkých pre takzvanú kolúznu a preventívnu väzbu. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných látok, jedov a prekurzorov, ich držby a obchodovania s nimi," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Všetci obvinení podali proti uzneseniu o vzatí do väzby sťažnosti, o ktorých bude po doručení rozhodovať KS v Bratislave.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry rozbili drogový gang pôsobiaci v Bratislave a jej okolí a tiež zadržali páchateľov podozrivých z obchodovania s výbušninami na území Žilinského kraja. Obe policajné akcie sa uskutočnili v stredu 16. januára. O ich výsledku informoval 17. januára prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Trestná činnosť drogového gangu mala spočívať vo výrobe a predaji marihuany, pervitínu a kokaínu. Podľa Gašpara ide o deväť osôb, vyššie postavených v hierarchii organizovaných skupín v oblasti nelegálneho obchodu s drogami, s pravdepodobným napojením na medzinárodné gangy z okolitých krajín. Počas domových prehliadok polícia zaistila okrem dvoch kilogramov (kg) marihuany, pervitínu a kokaínu aj krátke ručné strelné zbrane, ručný granát, náboje rôzneho kalibru a takmer 100.000 eur. Vodcom skupiny bol spomínaný 30-ročný Michal B., ktorého svojho času vyšetrovali v súvislosti s vraždou študenta Daniela Tupého.

Páchateľmi podozrivými z obchodovania s výbušninami v Žilinskom kraji sú 43-ročný Miloš M. a 53-ročný Vojtech L. Bez povolenia si zadovažovali v okrese Čadca výbušniny a rozbušky. Pravdepodobne ide o banskú trhavinu Ergodyn 30E. Podozriví výbušniny ponúkali na predaj za približne 600 eur za jeden kg. Týmto spôsobom mali predať 21,3 kg výbušnín za 12.650 eur. Obvinený Vojtech L. ako strelmajster mal k trhavinám ľahký prístup. Obom páchateľom po preukázaní viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.