Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pojednávanie s bývalým viceprimátorom Košíc je odročené na neurčito

Ilustračné foto Foto: TASR

Eugen Č. podľa obžaloby údajne na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára spoločnosti KAME Maroša Merjavého úplatok 597.491 eur.

Bratislava 16. januára (TASR) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku ani dnes nepokračoval v hlavnom pojednávaní v kauze výstavby nájomných bytov v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov. Pojednávanie odročil na neurčito.

Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Dôvod je rovnaký ako pri odročení posledného májového pojednávania - podanie obžalovaného Ladislava P. na Ústavný súd SR, v ktorom namieta zaujatosť senátu najvyššieho súdu.

Súd si podľa Kudjákovej vyžiadal od obžalovaného rozhodnutie, že Ústavný súd SR jeho sťažnosť prijal a podľa toho senát rozhodne, ako bude ďalej postupovať. Ladislav P. na súde už máji vysvetľoval, že jeden z členov odvolacieho senátu na najvyššom súde predtým rozhodoval v tomto prípade o návrhoch na väzbu a o povolení na odpočúvanie. Podľa obžalovaného nie je zaujatý len on, ale celý senát, pretože zasiahol do hodnotenia dôkazov nižšieho súdu. Voči rozhodnutiu senátu najvyššieho súdu podal aj dovolanie, no neuspel.

Špecializovaný súd oslobodil bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. v máji 2011. Voči tomu sa odvolal dozorujúci prokurátor na najvyšší súd, ktorý oslobodzujúci rozsudok v apríli 2012 zrušil. Išlo o druhý rozsudok špecializovaného súdu v tomto prípade. Ešte v januári 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Eugena Č. na šesťročný trest odňatia slobody a spoluobžalovaných Viktora K. a Ladislava P. rovnako na šesť rokov. Najvyšší súdu v novembri 2009 tento rozsudok zrušil.

Eugen Č. podľa obžaloby údajne na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára spoločnosti KAME Maroša Merjavého úplatok 597.491 eur. Firma KAME sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti KAME Merjavému dotácie v celkovej výške 6.008.099 eur. Podmienkou však mala byť desaťpercentná provízia.