Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Dvaja obvinení v kauze daňových podvodov s mäsom zostávajú za mrežami

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa polície celá skupina vykonávala trestnú činnosť v rokoch 2008-2001.

Bratislava 7. marca (TASR) - Dvaja obvinení v kauze daňových podvodov pri obchodoch s bravčovým mäsom - Norbert G. a Ivan V. - zostávajú vo väzbe, keďže je obava, že by pokračovali v trestnej činnosti.

Rozhodol o tom dnes na svojom verejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu (NS) SR, keď zamietol ich sťažnosť voči rozhodnutiu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ich v závere minulého týždňa zobral do väzby. Obvinení sú z trestného činu založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny a neodvádzania dane z pridanej hodnoty (DPH). Podľa zdôvodnenia sudcu je obava, že budú pokračovať v trestnej činnosti.

NS SR dnes zároveň na zasadnutí zamietol sťažnosť špeciálnej prokurátorky voči rovnakému uzneseniu ŠTS, ktorá navrhovala, aby do väzby boli vzaté aj ďalšie štyri osoby - Ján B., Martin V., Alojz H. a Roman H.. V ich prípade podľa rozhodnutia NS nie je obava, že by pokračovali v trestnej činnosti.

Podľa polície celá skupina vykonávala trestnú činnosť v rokoch 2008-2001. NS SR nevykonáva dozor nad prípravným konaním, zdôraznil dnes v odôvodnení rozhodnutia predsedajúci sudca. Uviedol, aby "venovali zvýšenú pozornosť" dokazovaniu, či toto kvarteto z rozličných firiem páchalo trestnú činnosť tým, že nakupovalo od podozrivých spoločností, ktoré neodvádzali DPH. Voči dnešnému rozhodnutiu senátu NS SR nie je možné odvolať sa.


Obava, že obvinení budú pokračovať v trestnej činnosti


Sudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, uznesením dvojicu 27. februára ponechal za mrežami, pretože dôvodom väzby bola obava z pokračovania v trestnej činnosti. Ďalšie štyri obvinené osoby - Jána B., Martina V. a Alojza H. a Romana E. - prepustil špecializovaný sudca zo zadržania, keď síce konštatoval dôvody väzby, ale nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil im obmedzenia, a to v mene svojom či inej osoby vyvíjať akékoľvek aktivity s viacerými podozrivými spoločnostiam.

Dvaja z obvinených sa hneď po prepustení z policajného zadržania hlásili u probačného úradníka, čo dnes aj doložili. Prokurátorka sa dnes vo svojej záverečnej reči pridržiavala svojho návrhu - zobrať aj ďalších obvinených do väzby. Jeden z advokátov navrhol, aby NS zrušil dnes všetky napadnuté uznesenia. Ďalší mal iný názor, že stíhanie je nezákonné.

Daňový podvod za 6,7 milióna eur


Pracovníci Finančného riaditeľstva (FR) SR a Policajného zboru (PZ) SR odhalili daňový podvod za 6,7 milióna eur. Podľa prezidenta PZ SR Tibora Gašpara však môže byť konečné číslo ešte o niečo vyššie. "Naďalej prebiehajú daňové kontroly a možno, že umožnia rozšíriť vyšetrovateľovi trestno-právne posúdenie následku na oveľa vyššiu sumu," povedal v utorok 26. februára na tlačovej konferencii Gašpar.

Vyšetrovanie podvodu prebiehalo, podľa jeho informácií do 24. februára tohto roka, pričom dospelo do záveru, že bolo možné obviniť celkovo 15 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Následne 25. februára prebehla policajná akcia s krycím názvom Logistik, počas ktorej sa vykonalo sedem domových prehliadok a štyri prehliadky iných priestorov. Dovedna zadržali 14 osôb, posledný obvinený bol v čase policajnej akcie vo výkone trestu odňatia slobody za drogovú trestnú činnosť.