Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vyšetrovateľ odmietol nátlak na svedkov v kauze mafiánskych vrážd

Ilustračné foto Foto: TASR

Prípad sa týka vrážd Jaroslava Baláža a Ivana Skapinyeca.

Košice 4. marca (TASR) – V košickej väznici dnes pokračovalo súdne pojednávanie v kauze dvoch mafiánskych vrážd v okrese Michalovce, ku ktorým došlo v rokoch 2001 a 2003. Obžalovaní v prípade sú Branislav A. (34), označovaný za bývalého šéfa zemplínskeho podsvetia, ktorý si už odpykáva doživotný trest, jeho brat Erik A. (37) a Štefan F. (44).

Prípad sa týka vrážd Jaroslava Baláža a Ivana Skapinyeca. Pred súdom vypovedal dnes policajný vyšetrovateľ, ktorý vyšetroval vraždu Baláža. Jeho vypočutie si vyžiadala obhajoba, minister vnútra ho v tomto prípade zbavil mlčanlivosti. Obhajca čítal list Júliusa K., taktiež obvineného z vraždy Baláža, ktorý pred rokmi písal advokátovi o nátlaku a vyhrážkach vyšetrovateľov, aby vypovedal proti Branislavovi A. Vyšetrovateľ to na súde odmietol s tým, že "žiaden nátlak na neho robený nebol". Zároveň odmietol tvrdenia svedka obhajoby a člena bývalého gangu Jozefa B., ktorý vypovedal, že sa ho vyšetrovatelia snažili presvedčiť hrozbami doživotného väzenia a prísľubom výhod, aby svedčil proti Branislavovi A. "Je to klamstvo. Je to ich kamarát. Zrejme vypovedal, aby ma skompromitoval," povedal vyšetrovateľ.

Na otázku obhajoby vyšetrovateľ potvrdil, že na súde pre rôzne obvinenia z nátlaku na svedkov vypovedal už viackrát. Ide podľa neho o bežnú vec, keď svedkovia, často v kamarátskom vzťahu s obvinenými, menia svoje výpovede a odôvodňujú to nátlakom zo strany polície.

Pojednávanie pokračovalo popoludní kladením otázok vyšetrovateľovi. Na pojednávaniach koncom marca budú vypovedať súdni znalci.

Podľa obžaloby Erik A. v snahe uniknúť trestnému stíhaniu za pokus o vraždu nahovoril brata na fyzickú likvidáciu Baláža, ktorý mal predtým podpísať priznanie. Prokuratúra tvrdí, že Branislav A. a Štefan F. spolu s ďalšími osobami 2. februára 2001 Baláža previezli do rodinného domu v obci Čičarovce a donútili ho podpísať čisté listy papiera. Napokon ho mali uškrtiť povrazom a nahé telo zakopať pri obci Krišovská Liesková. Štefan F. je okrem toho obvinený aj z vraždy Skapinyeca, ku ktorej malo dôjsť vo februári 2003 v rodinnom dome v obci Drahňov. Podľa obžaloby ho Štefan F. zaškrtil rukami a potom zakopal pri Veľkých Kapušanoch. Obžalovaní vinu popierajú.