Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Súd musí nanovo rozhodnúť o osude Kúpeľov Brusno

ilustračné foto Foto: TASR/AP

TASR o tom informovala hovorkyňa Kúpeľov Brusno Monika Kozelová.

Brusno 5. augusta (TASR) – V kauze Kúpeľov Brusno nastal zvrat. Ústavný súd (ÚS) SR 29. júla tohto roka rozhodol o zrušení rozsudku Okresného súdu Banská Bystrica z vlaňajšieho októbra, ktorým kúpele posunul do konkurzu bez možnosti odvolania sa. Podľa ÚS SR tým uprel kúpeľom, správcovi a veriteľom právo na spravodlivé súdne konanie. Banskobystrickému súdu vrátil spis naspäť na ďalšie konanie a zaviazal ho uhradiť kúpeľom súdne trovy. TASR o tom informovala hovorkyňa Kúpeľov Brusno Monika Kozelová.

Ako pripomenula, kúpele sa dostali do sklzu so splácaním úveru v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke v období, keď došlo k zmene v preplácaní liečebných pobytov. "V súlade s novou legislatívou sa totiž niektoré pobyty prekategorizovali zo skupiny A do skupiny B. Vzhľadom na to, že mnohí pacienti nemali na zaplatenie kúpeľnej liečby, nárazovo klesol ich počet a tým aj tržby kúpeľov o viac ako polovicu," vysvetlila Kozelová.

Okresný súd Banská Bystrica zverejnením v Obchodnom vestníku 14. mája 2014 povolil reštrukturalizáciu. "Reštrukturalizačné konanie prebiehalo zákonným spôsobom. Aj podľa správkyne, ktorá vykonávala dohľad nad činnosťou kúpeľov, si riadne plnili svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona a uhrádzali všetky nové záväzky," pokračovala Kozelová.

Do reštrukturalizačného konania si Slovenská záručná a rozvojová banka prihlásila pohľadávku vo výške 8,9 milióna eur. Ako tvrdia Kúpele Brusno, konanie banky od samého začiatku "akoby smerovalo k tomu, aby bol na ne vyhlásený konkurz, a to aj napriek tomu, že to bolo pre ňu nevýhodné".

"Banka po začatí reštrukturalizačného konania vyhlásila predčasnú splatnosť úveru. Išlo o postup, ktorý je v zmysle účinkov začatia tohto konania neprípustný, a teda protizákonný. Z opatrnosti sme podali na príslušný súd návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým by súd nariadil banke dodržiavať zákon. Tento návrh však zamietol, a to z logického dôvodu, nemôže totiž rozhodovať o niečom, čo je dané priamo zákonom," priblížil generálny riaditeľ Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka s tým, že banka si aj napriek protizákonnému postupu prihlásila svoju pohľadávku do reštrukturalizácie tak, ako keby bol úver naozaj splatný.

Ako Hrčka poznamenal, konkurz, do ktorého ich súd poslal, bol nepochopiteľný aj preto, že reštrukturalizačný plán schválila vyše 97-percentná väčšina veriteľov. "Banka, ako iniciátor konkurzného konania, už počas reštrukturalizácie vedela, že v konkurze sa jej uspokojenie dostane niekde hlboko pod 60 percent. Oproti tomu v reštrukturalizácii mala v prípade úspechu v incidenčnom spore v schválenom pláne navrhnuté 100-percentné uspokojenie," dodal Hrčka.

Kúpele Brusno s vyše 180-ročnou tradíciou majú viac ako 150 zamestnancov. "V prípade potvrdenia reštrukturalizačného plánu okresným súdom, ktorému dnes už nič nebráni, kúpele môžu expandovať na trhu s podpornou kúpeľnou liečbou či s balenou minerálnou vodou. Dostavbou nových kúpeľných a ubytovacích kapacít budú môcť poskytovať kúpeľné služby pre domácu i stálu zahraničnú klientelu. Navyše, vytvoria ďalšie pracovné miesta pre tento ťažko skúšaný región," uzavrela Kozelová.