Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Okresný súd opäť oslobodil Eleonóru M. v kauze odpočtu DPH

Eleonóra M. Foto: TASR/František Iván

Eleonóra M. označila rozhodnutie súdu za spravodlivé.

Košice 1. októbra (TASR) – Okresný súd Košice I dnes opätovne oslobodil známu košickú podnikateľku Eleonóru M., obžalovanú zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týka uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške zhruba 33.000 eur za dodávku účtovníckeho softvéru.

Sudca verdikt zdôvodnil zánikom trestnosti činu, keďže obžalovaná príslušnú daň podľa zákona dodatočne zaplatila. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa ihneď odvolal, ako to urobil už po prvom oslobodzujúcom verdikte okresného súdu minulý rok.

Podnikateľke, známej z televíznych reality show, dáva obžaloba za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH za účtovnícky softvér. Daňový úrad odpočet napokon neuznal, pretože podľa daňovej kontroly jej tento softvér nebol dodaný. Okresný súd Eleonóru M. oslobodil 9. októbra 2013 s tým, že predložené dôkazy nepreukázali spáchanie trestného činu ani to, že k dodaniu softvéru naozaj nedošlo. Po odvolaní sa prokuratúry košický krajský súd tento rozsudok zrušil a vec vrátil na opätovné prerokovanie.

"Vykonaným dokazovaním až na hlavnom pojednávaní bolo nepochybne preukázané, že predmetná daň bola dodatočne zaplatená, a to ešte pred začatím trestného stíhania," argumentoval dnes sudca.

Eleonóra M. označila rozhodnutie súdu za spravodlivé. Pred verdiktom trvala na tom, že je nevinná. "Trestať ma za to, že som mala všetko zaplatené, je absurdné," obhajovala sa.

Podnikateľka je už 13 mesiacov vo väzbe pre obvinenia z iných daňových podvodov a obavy z možného ovplyvňovania svedkov a marenia trestného stíhania. Podľa vyšetrovateľov figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Škoda spôsobená štátu dosahuje milióny eur. Väzba, ktorú jej súdy dvakrát predĺžili, sa jej skončí v piatok 3. októbra. Podľa jej obhajkyne sa už teší na slobodu.