Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sudkyňu, ktorá rozhodovala o PEVŠ, pre zaujatosť stiahli z prípadu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spor sa týka toho, že minister školstva Juraj Draxler začiatkom mája vysokej škole pozastavil akreditáciu v odbore právo.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva uspelo so svojou námietkou voči sudkyni Anne Peťovskej. Rezort dnes dostal rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý sudkyňu vylúčil z rozhodovania v spore s Paneurópskou vysokou školou (PEVŠ). Peťovská, ktorá dočasne povolila PEVŠ opäť prijímať nových študentov, pôsobila na Fakulte práva PEVŠ.



Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej vo vyjadrení súdu sa píše, že účelom rozhodnutia je predísť možnosti neobjektívneho rozhodovania. "Anna Peťovská sa pre médiá vyjadrila, že sa zaujatá byť necíti. Najvyšší súd Slovenskej republiky to však vidí inak," dodala. Sudkyňa sa už proti tomuto uzneseniu odvolať nemôže.

Minister Juraj Draxler je rád, že súd potvrdil názor rezortu o zaujatosti sudkyne. "Bez ohľadu na toto rozhodnutie musím však povedať, že celá kauza s Paneurópskou vysokou školou je pre mňa až neuveriteľná. Sami sa dostali do problémov tým, že v zime nereagovali na správu Akreditačnej komisie o nedostatkoch. Ani v ďalšom období nevedeli podniknúť žiadne konštruktívne kroky, naopak, sami si zablokovali cestu k rýchlemu riešeniu vyvolaním súdneho sporu," povedal šéf rezortu školstva.



Spor sa týka toho, že minister školstva Juraj Draxler začiatkom mája vysokej škole pozastavil akreditáciu v odbore právo. Fakulta preto nesmela prijímať nových študentov. Draxler vychádzal zo zistení Akreditačnej komisie, ktorá na základe opakovaných podnetov iniciovala akreditáciu a zistila, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol študijný program akreditovaný. PEVŠ napadla toto rozhodnutie ministra na súde. Sudkyňa Peťovská však vydala uznesenie o odklade vykonateľnosti rozhodnutia o pozastavení práva udeľovať akademické tituly bakalár a magister absolventom práva.