Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lapinová dostala od NLC výpoveď, súd ju uznal za neplatnú

bývalá kontrolórka Národného lesníckeho centra Ľubica Lapinová Foto: TASR/Jakub Kotian

Počas výpovednej doby čelila viacerým trestným oznámeniam zo strany zamestnávateľa, všetky však boli odmietnuté.

Zvolen 1. februára (TASR) - Výpoveď, ktorú dostala bývalá kontrolórka Ľubica Lapinová od Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene, je neplatná. V piatok 30. januára o tom rozhodol Okresný súd vo Zvolene. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Lapinová upozornila na porušenie zákona súvisiace s výberom úspešného uchádzača na zákazku infoportálu NLC.

Kauza sa začala ešte v roku 2010, kedy ju vtedajší generálny riaditeľ NLC poveril kontrolou zákazky za vyše pol milióna eur. Lapinová pri tom zistila porušenie zákona. Počas kontroly však došlo k výmene vedenia a novým riaditeľom sa stal predseda výberovej komisie. Kontrolné zistenia boli následne bagatelizované, členovia výberovej komisie boli napokon potrestaní len formálne, predseda komisie vôbec.

Lapinová následne dostala príkaz skenovať zmluvy, a to aj na úkor výkonu kontrolnej činnosti. V januári 2012 dostala od zamestnávateľa výpoveď pre nadbytočnosť, hoci na pozícii kontrolórky pracovala ako jediná a NLC ako štátna príspevková organizácia je povinná zabezpečiť výkon vnútornej kontroly. Počas výpovednej doby čelila viacerým trestným oznámeniam zo strany zamestnávateľa, všetky však boli odmietnuté. Kontrolórka sa s podnetmi obrátila na viaceré kontrolné orgány vrátane Správy finančnej kontroly a ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré tiež zistili porušenia súvisiace so spornou zákazkou.

Lapinová trvala na tom, že výpoveď je neoprávnená a nezákonná. Počas konania jej síce riaditeľ NLC ponúkol návrat do pracovného pomeru, zásadne však odmietol jej návrat na pracovnú pozíciu kontrolórky.

"Rozhodnutie súdu je významné z viacerých dôvodov. Potvrdilo, že výpoveď, ktorú dostala pani Lapinová, bola nezákonná a bola dôsledkom neoprávnenej perzekúcie zo strany zamestnávateľa. Zároveň predstavuje aj dôležitú satisfakciu a povzbudenie, že zodpovedný, hoci nepohodlný výkon pracovných povinností, nie je možné potrestať vyhodením z práce," konštatuje Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca s VIA IURIS, ktorá Lapinovú v konaní zastupuje.

Lapinová dostala vlani za svoj postoj ocenenie Biela vrana.