Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Ako rozhodol sudca ŠTS o žiadosti obvineného Viliama M., nie je známe

Viliam Mišenka Foto: TASR/František Kolář

Výsluch Viliama M. pred špecializovaným sudcom prebiehal minulý týždeň v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Ako rozhodol minulý týždeň sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica o žiadosti Viliama M. o prepustenie z väzby na slobodu, nie je stále oficiálne známe.

Ani jedna z procesných strán, ako obvinený a teda jeho právny zástupca a ani špeciálny prokurátor, zatiaľ neevidujú vo svojej pošte rozhodnutie sudcu ŠTS. TASR to dnes potvrdil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) aj právny zástupca obvineného. Keďže sa predpokladá, že voči rozhodnutiu špeciálneho sudcu jedna zo strán podá sťažnosť, o tej zase bude musieť rozhodovať Najvyšší súd SR.

Výsluch Viliama M. pred špecializovaným sudcom prebiehal minulý týždeň v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Koncom marca prokurátor ÚŠP nevyhovel žiadosti obvineného Viliama M. o prepustenie z väzby a predložil ju na rozhodnutie sudcovi ŠTS - pracovisko Banská Bystrica.

"Podľa názoru prokurátora dôvody väzby u obvineného naďalej trvajú v rozsahu, v akom boli určené v čase rozhodnutia o vzatí obvineného do väzby. K podrobnostiam sa nebudeme vyjadrovať, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania," povedala koncom marca hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

Viliama M. stíhajú za výbuch v topoľčianskej firme Euromont TO z augusta 2009 a vinia ho z účasti na viacerých vraždách, vrátane vraždy jedného z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho - Čongiho. Pôvodne bol obvinený aj z účasti na vražde svojho synovca Jozefa Mišenku, spod obžaloby ho však súdy oslobodili. Viliam M. bol obžalovaný aj v kauze najväčšej bankovej krádeže z januára 1996, z trezoru VÚB v Nitre vtedy zmizlo 173 miliónov korún. Aj v tomto prípade bol oslobodený.

Viliam M. sa pred slovenskou políciou skrýval v zahraničí. Informácie o jeho pobyte sa objavili ešte vlani, keď sa zistilo, že iný hľadaný Slovák Karol Mello sa nachádza v Belize. Údajne tam bol aj Viliam M. a potom sa presunul do Venezuely. Tam sa ho podarilo zadržať na tretí pokus, presne 2. januára 2013 počas prechádzky na pláži na ostrove Margarita. Denník Nový čas v druhej polovici marca napísal, že obvinený Viliam M. sa v čase popravy Čongiho nachádzal v Číne.