Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Jeden z bossov sýkorovcov L. Bališ pôjde do väzenia na 25 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Na 25 rokov sú po dnešnom rozhodnutí právoplatne odsúdení aj Viliam Rafael, ktorého volali Čierny Vilko, a Richard Šulka.

Bratislava 13. mája (TASR) – Jeden z bossov zločineckej skupiny sýkorovcov Ladislav Bališ, prezývaný Dlhý Laco, pôjde do väzenia s najprísnejším režimom na 25 rokov. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zamietol jeho odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Do väzenia pôjdu po dnešnom rozhodnutí súdu aj ďalší šiesti sýkorovci.

Na 25 rokov sú po dnešnom rozhodnutí právoplatne odsúdení aj Viliam Rafael, ktorého volali Čierny Vilko, a Richard Šulka. Peter Distler pôjde do najprísnejšieho väzenia na 22 rokov. Súd ich odvolania zamietol. Filipa Neráda špecializovaný súd pôvodne odsúdil na 23 rokov, NS SR jeho trest znížil na 20 rokov v najprísnejšom väzení. NS SR dnes znížil trest aj pre Mareka Študenta a Romana Stojku.

Študent pôjde do väzenia na 14 rokov, podľa rozsudku špecializovaného súdu mal ísť na 20, a Stojkovi znížil odvolací súd trest z 13 na desať rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Podľa predsedu senátu Martina Piovartsyho boli ich tresty, uložené špecializovaným súdom, príliš prísne. Súd zamietol aj odvolanie prokurátora, ktorému sa zdali pôvodne uložené tresty pre Rafaela, Šulku, Distlera a Študenta mierne.



"Rozhodne vedel, že oslobodený nebude," povedal po vynesení rozsudku Bališov obhajca Svetozár Chabada. Sám bol presvedčený, že súd rozhodne tak, ako rozhodol. Aj keď sa voči dnešnému rozhodnutiu nedá odvolať, prípadné ďalšie kroky ešte Chabada zváži po porade s Bališom. Prokurátor zo špeciálnej prokuratúry, ktorý si neželal zverejniť meno, považuje dnešné rozhodnutie súdu za zákonné a spravodlivé. "Odzrkadľuje aj to, čo sa udialo počas odvolacieho konania, teda priznania obžalovaných Neráda a Študenta," povedal. Títo obžalovaní podľa neho už spolupracujú s políciou pri objasňovaní inej trestnej činnosti. "Výsledkom toho je podanie obžaloby za ďalšie dva skutky," uzavrel.

Skupinu obžalovaných viní prokuratúra z prípravy vraždy jedného člena sýkorovcov Martina H., okrem toho boli obžalovaní aj z ďalších závažných trestných činov ako zosnovanie zločineckej skupiny, vydieranie, vydieračský únos, podpaľovanie áut a poškodzovanie súkromného majetku.