Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Za vydieranie stojí pred súdom muž obvinený z vraždy Čongrádyho

Roland Z. tvrdí, že je nevinný.

Pezinok 14. októbra (TASR) – Za podvod, vydieranie a členstvo v zločineckej skupine sýkorovci je stíhaný Roland Z., ktorý sa dnes po prvý raz postavil pred senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Muž, ktorý bol v minulosti obžalovaný v prípade vydierania účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka a v súčasnosti čelí aj obvineniu v prípade vraždy jedného z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho, tvrdí, že je nevinný.

Podľa obžaloby sa mal Roland Z. podriaďovať Róbertovi L. a Jurajovi B., ktorých polícia označuje za členov skupiny sýkorovcov. Obžalovaný tvrdil, že to nie je pravda a k sýkorovcom nepatrí. Pozná však viacerých ľudí, ktorí podľa polície patria do tejto zločineckej skupiny, vrátane spomínaného Juraja B., s ktorým boli kamaráti. Pozná sa aj Jurajom O., považovaným za šéfa piťovcov, no pred súdom tvrdil, že ho vydierali a musel im platiť výpalné za reštauráciu a záložňu. Obhajca Rolanda Z. Peter Filip uviedol, že jeho klient je od roku 2006 záujmovou osobou polície "so záujmom postihnúť ho". "Bolo mu povedané, aby zmenil svoj postoj, aby vypovedal voči osobám, ktoré sú v hierarchii záujmovosti na vyššom poste ako on, t.j. Mišenka, Ferus, ale keďže nevie k tomu nič uviesť, za odmenu sedí tu na lavici obžalovaných," povedal obhajca.

Roland Z. je obžalovaný aj z toho, že vydieral matku svojho známeho, ktorého vzali do väzby a stíhali okrem iného aj za členstvo v sýkorovcoch. Vo februári 2011 mal na ňu kričať, že ak jej syn niečo povie, ona zle dopadne. Podľa obžaloby mal mať tiež podiel na podvode istého muža, ktorému bolo odcudzené luxusné auto. Prisľúbili mu, že za 7000 eur ho dostane späť. Skončilo to tak, že poškodený v decembri 2009 peniaze odovzdal, auto však nedostal. V prípade vydierania účtovníčky, ktorú mali prinútiť, aby podpísala dlh vo výške 158.000 eur, bol Roland Z., ako aj ďalší dvaja obžalovaní, oslobodený. Účtovníčku neskôr za spreneveru odsúdili na osem rokov a dva mesiace.