Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súd uznal V. Hrustiča vinného z pokusu o vraždu,odsúdil ho na 15 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zároveň mu senát uložil povinnosť náhrady škody vo vzťahu k poškodenému Petrovi M. vo výške viac ako 28.000 eur a zdravotnej poisťovni má uhradiť takmer 11.000 eur.

Prešov 21. marca (TASR) – Odvolací Krajský súd v Prešove vydal dnes nové rozhodnutie, v ktorom odmietol odvolanie obžalovaného Vladimíra Hrustiča (35) a uznal ho za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu a nebezpečného vyhrážania, za čo mu uložil trest odňatia slobody v trvaní 15 rokov. Trest si odpyká v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia.

Zároveň mu senát uložil povinnosť náhrady škody vo vzťahu k poškodenému Petrovi M. vo výške viac ako 28.000 eur a zdravotnej poisťovni má uhradiť takmer 11.000 eur. Súd mu ďalej nariadil ochranný dohľad na dva roky. Dostal trest na dolnej hranici možnej sadzby, pričom súd zobral do úvahy poľahčujúcu okolnosť, že obžalovaný mal čistý trestný register. Rozsudok je právoplatný a proti nemu nie je prípustný ďalší opravný prostriedok.

Senát Krajského súdu dnes vypočul znalca z oblasti balistiky z Kriminalistického a expertízneho ústavu v Košiciach, ktorý sa zúčastnil aj na rekonštrukcii prípadu v roku 2014. Vypovedal, že k streľbe došlo z krátkej vzdialenosti 30–120 centimetrov. Útočník pri takejto inštinktívnej streľbe musel počítať s tým, že rana môže byť smrteľná.

Prokurátor Michal Bačo v záverečnej reči povedal, že obžalovaný sa od začiatku snažil vyhnúť trestnej zodpovednosti a za tým účelom menil verzie výpovedí. Mal motív, vedel, kde strieľa. Keď sa podľa jeho vyjadrenia cítil byť ohrozený, ako športový strelec mal použiť výstražný výstrel, prípadne strieľať do nôh. Dnešný rozsudok považuje za zákonný a spravodlivý, ktorý znamená ukončenie trojročnej kauzy. Prokuratúra tento názor prezentovala v obžalobe už od začiatku.

Obhajca počas pojednávania uviedol, že jeho klient popiera, že by strieľal on, mohol strieľať aj kamarát poškodeného, alebo mohlo dôjsť k náhodnému výstrelu pri bitke o zbraň. Priamy úmysel nebol dokázaný. Po vynesení rozsudku sa obhajca odmietol k verdiktu súdu vyjadriť.

Obžalovaný Hrustič v záverečnej reči povedal, že neboli vykonané objektívne vyšetrenia na povýstrelové splodiny na jeho vetrovke a mikine, uviedol, že strieľal iba na strelnici niekoľko dní pred skutkom. Súd toto jeho tvrdenie vyvrátil. K rozsudku sa tiež nevyjadril.

Hrustič si už dvakrát vypočul verdikt prvostupňového súdu. Okresný súd (OS) v Prešove ho v apríli 2015 za vraždu v štádiu pokusu a za nebezpečné vyhrážanie poslal za mreže na 15 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Voči rozsudku sa odvolal, druhostupňový súd vrátil prípad na došetrenie. Ten istý OS v septembri 2016 skutok prekvalifikoval na zločin ublíženia na zdraví a oslobodil ho spod obvinenia za nebezpečné vyhrážanie a poslal ho na štyri roky do zariadenia s minimálnym strážením. Proti rozsudku sa vtedy odvolal prokurátor aj obžalovaný.

K ozbrojenému útoku došlo 1. marca 2014 približne okolo tretej hodine nadránom na vonkajšej terase pred barom (herňou) na Námestí mieru v Prešove. Medzi tromi mužmi došlo v ten večer k potýčke niekoľkokrát, všetci traja boli pod vplyvom alkoholu. Hrustič strieľala z krátkej samonabíjacej pištole. Obeť dostala ranu do krku z krátkej vzdialenosti. Medzi mladými mužmi došlo v osudnú noc k bitke, ktorá vyvrcholila streľbou. Obžalovaný mal zbraň v legálnej držbe a vlastnil viacero zbrojných pasov. Poškodenému Petrovi M. (36) zasiahol krk a hrudník, čím mu poškodil chrbticu a miechu, hrtan a pohrudnicu, následkom je ochrnutie dolných končatín a ostal na invalidnom vozíku. Potrebuje doživotnú starostlivosť.