Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Volodymyr Y. z kauzy piatich vrážd je v nemocnici na Ukrajine

Vpravo Volodymyr Y. Foto: TASR

Súdny proces sa dnes na Krajskom súde v Bratislave opäť neuskutočnil. Dnes mal súd vypočuť utajeného svedka - policajného agenta.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Proces v kauze piatich vrážd s ukrajinským bossom Volodymyrom Y., ktorý sa od jesene minulého roka nachádza na Ukrajine a ďalšími troma obžalovanými sa dnes opäť pred Krajským súdom v Bratislave (KS) neuskutočnil.

Bývalý ukrajinský boxer, ktorý strávil na Slovensku takmer 12 rokov vo väzbe, je v súčasnosti hospitalizovaný v nemocnici na Ukrajine. Senát KS v Bratislave pojednávanie, ktoré bolo okrem dnešného dňa naplánované aj na utorok 23. septembra, preto odročil na začiatok decembra. Dnes mal súd vypočuť utajeného svedka - policajného agenta. Obžalovaní v tejto kauze sú okrem Volodymyra Y. aj Vasyl P. Mykola Sh. a Edurad V. KS v Bratislave z rovnakého dôvodu ako dnes, nemohol pojednávať naposledy koncom mája. Obžalovaní Eduard V. a Vasyl P. pred dnešným procesom požiadali o pojednávanie v neprítomnosti. Obžalovaný Mykola Sh. je zase práceneschopný a nedal súhlas na pojednávanie v neprítomnosti.

KS už v októbri minulého roka zaslal Volodymyrovi Y. písomnú výzvu či dáva alebo nedáva súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. V spomínanej kauze piatich vrážd komplicov gangu už raz KS rozhodol, keď obžalovaným uložil doživotné tresty odňatia slobody, Najvyšší súd SR však prípad vrátil naspäť prvostupňovému súdu.

Volodymyra Y. prepustil z väzby minulý rok na jeseň súd v Trnave na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR. Keďže Volodymyra Y. už v minulosti úrady vyhostili, na území Slovenska zostať nemohol. Konkrétne 19. septembra bol na základe administratívneho vyhostenia odovzdaný na hraničnom priechode Vyšné Nemecké ukrajinskej strane. Ukrajinec bol aj v minulosti niekoľkokrát prepustený na slobodu, okamžite ho však zadržali policajti, obvinili z ďalšej trestnej činnosti a na základe toho ho súdy opäť vzali do väzby. Aj po tom, ako ho 17. septembra prepustil súd na slobodu, čakali pred väznicou policajti. Vtedy ho však eskortovali do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove, odkiaľ ho neskôr previezli na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Volodymyra Y. stíhajú na Slovensku vo viacerých kauzách. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe z vraždy spolumajiteľa erotického salóna Dallas v Galante. Na tento súd rovnako ako na pojednávanie pred KS v Bratislave nechodí.

Volodymyr Y. je spolu s ďalšími troma mužmi obvinený v spomínanej kauze piatich vrážd svojich podriadených. Vo februári 2009 ich KS v Bratislave odsúdil na doživotie, avšak Najvyšší súd SR verdikt zrušil a nižší súd musí rozhodnúť znovu. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili.

Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel. Podľa polície bol Volodymyr Y. hlavou zločineckej skupiny od konca 90. rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.