Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Súd: Zabitie Hartmuta Tautza bolo trestné, rodina má právo na odškodné

Hartmut Tautz Foto: Tablet.TV

Hartmuthovi Tautzovi odhalili vlani pamätník neďaleko slovensko-rakúskych hraníc.

Bratislava 14. marca (TASR) - Rodina Hartmuta Tautza má právo na odškodné od Slovenskej republiky. Okresný súd Bratislava I ho rozhodnutím 13. marca plne rehabilitoval. Tautz bol 18-ročný utečenec z východného Nemecka, ktorého ťažko zranili psy pohraničnej stráže na hranici Československa s Rakúskom v roku 1986. Na následky zranení zomrel.

Bratislavský súd uznal, že zabitie Tautza bolo trestným činom. "Musí nasledovať trestné stíhanie," uvádza Ústav pamäti národa (ÚPN) v stanovisku. V doterajšej praxi slovenskej justície je to podľa ústavu mimoriadny úspech. "Konečne sa po mnohých desaťročiach dostalo trúchliacej rodine morálneho zadosťučinenia," povedal predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. "Ide o prvé a precedentné rozhodnutie slovenského súdu, ktorým je vyjadrená morálna satisfakcia obeti železnej opony," povedal Lubomír Müller, advokát zastupujúci rodinu.

Rozhodnutie súdu víta aj Platforma európskej pamäti a svedomia. V rámci projektu Justice 2.0 identifikovala zabíjanie civilistov utekajúcich na Západ počas komunizmu ako zločin proti ľudskosti. Platforma podala trestné oznámenia v Nemecku a Poľsku v prípadoch zabíjania nemeckých a poľských občanov na československých hraniciach. "Teraz sa otvorili dvere pre všetky rodiny obetí železnej opony, aby sa vybrali rovnakou cestou," uviedla riaditeľka platformy Neela Winkelmannová.

Hartmuthovi Tautzovi odhalili vlani pamätník neďaleko slovensko-rakúskych hraníc.

TASR informoval hovorca ÚPN Peter Juščák.